Info voor leerkrachten

Help je leerlingen bij hun studiekeuze!
Ken jij jongeren die geïnteresseerd zijn om te werken met mensen? Help hen ontdekken welke job bij hen past.Ken je leerlingen die al perfect weten wat ze willen worden? Help hen zoeken naar de juiste opleiding.
VIVO biedt je een hoop handige tools en tips om in klas aan de slag te gaan of op uitstap te gaan met je leerlingen.

In de klas aan de slag

Maak gebruik van de tools op onze website "werk met mensen"

VIVO ontwikkelde deze website om jongeren wegwijs te maken in de beroepen en opleidingen in de sociale sector. Aan de hand van een persoonlijkheidstest en een beroepenfilter maken ze kennis met een aantal beroepen die aansluiten bij hun interesses. Verder wordt er per beroep een link gelegd naar de meest gepaste studierichtingen dankzij een samenwerking met onderwijskiezer van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Je vindt er gegarandeerd een interessant technisch, sociaal, praktisch of ondernemend beroep in de sector.

Gebruik de beroepenzoeker Social Profit

De beroepenzoeker is een handig instrument voor leerkrachten of jongeren die reeds in het secundair onderwijs een keuze moeten maken voor een beroep. Het oriëntatie-instrument bevat 18 technisch en praktijkgerichte beroepenfiches. Per beroep krijg je een idee van de jobinhoud, tewerkstellingsomstandigheden en opleidingsmogelijkheden.
Download of bestel de beroepenzoeker bij VIVO.

Lees de infomap "Puzzel aan je toekomst"

De infomap bevat een 50-tal fiches van beroepen in de social profit. Elke fiche bestaat uit een omschrijving en het te volgen opleidingstraject.Ze zijn een leidraad om de juiste beroepskeuze te maken en helpen je puzzelen aan je toekomst.
Bestel de infomap bij VIVO (de beroepenfiches zijn ook los te verkrijgen).

Trek er op uit met je klas

Bezoek het Beroepenhuis

Wanneer je tussen 10 en 14 jaar bent, kan je terecht in het Beroepenhuis in Gent. Daar maak je op een speelse manier kennis met 8 beroepen uit de sociale sector:ergotherapeut, logistiek assistent, verpleegkundige, maatschappelijk werker, opvoeder, monitor/begeleider in de sociale economie, begeleider in de kinderopvang, verzorgende/zorgkundige.
Daarnaast leer je ook heel wat beroepen uit andere sectoren kennen, zoals bijvoorbeeld binnenvaartmatroos, kelner, metselaar, laborant en drukker.

Doe een inleefmoment met je klas in de sector

Geïnteresseerd om met je klas eens achter de schermen van een zorginstelling te gaan kijken en er kennis te maken met de verschillende beroepen? Schrijf je klas in voor een gratis inleefmoment via de website www.ikgaervoor.be.

Vind je geen gepaste instelling voor het inleefmoment
via de website dan kan je terecht bij VIVO voor een ruimere keuze aan organisaties binnen de social-profitsector. VIVO voorziet ook inleefmomenten via het project "Wij hebben u(w) hard(t) nodig".


Leerkrachtenstage doen?

Geïnteresseerd om als leerkracht een stage te doen in een social-profitorganisatie, maar je weet niet goed waar te beginnen of welke mogelijkheden er zijn? Je kan dankzij een stage een blik werpen achter de schermen van een organisatie en kennismaken met beroepsbeoefenaars. Zij kunnen je op de hoogte brengen van de laatste evoluties in de sector. Die zaken neem je allemaal mee naar de klas.

VIVO zoekt mee met jou naar een geschikte stageplaats.


 

VRAGEN OF OPMERKINGEN

Contacteer het team Onderwijs-Arbeidsmarkt of mail naar info(at)werkmetmensen.be