Risicovol spel? Het leren is aan de durvers - ONLINE

- Motivatie en goesting creëren dat begeleiders aan de slag willen gaan met risicovol spel.
- Handvatten geven aan begeleiders om met risicovol spel aan de slag te gaan.
- Begeleiders laten ervaren wat risicovol spel kan inhouden.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 22 maart 2022 09:30 - 16:30 Online - -

Programma

Risicovol spel is inherent aan spel van kinderen en waardevol voor kind én begeleider. Maar hoe kan je risicovol spel gepast begeleiden en tot meerwaarde maken, waarbij veiligheid, emotionele en educatieve ondersteuning in balans zijn? We werken op maat, op basis van noden die jij als individuele begeleider of die je als team ervaart.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Vanuit de overtuiging dat een vorming online volgen en het bijhorende schermstaren intensief en vermoeiend is, voorzien we 2 online sessies van telkens 2 uur. Eén in de voormiddag (9u30-11u30) en één in de namiddag (14u-16u). Op ’t eind van de voormiddag worden enkele gerichte oefeningen meegegeven om tijdens de uitgebreide pauze individueel bij stil te staan, o.a. voorbeelden uit de praktijk bedenken, een aantal inspirerende beelden en/of quotes rond het thema selecteren, enz. Tijdens de namiddagsessie gaan we dieper in op deze oefeningen en staat uitwisseling centraal. Om de theorie maximaal aan jouw eigen praktijk te koppelen.

VOOR WIE
Begeleiders in de kinderopvang 0 – 12 jaar.

OVER DE LESGEVER
Simon Wemel:"Mijn opvallende familienaam verraadt het al: ik wemel graag rond, ben altijd actief bezig. Noem me een speler, een beweger... In elk geval, ik hou het niet voor mezelf. Beweging stimuleren bij kinderen, dat is mijn strijd. Met het diploma Lichamelijke Opvoeding op zak en opgegroeid in een gezin vol pedagogen hoeft dat niet te verwonderen. En kinderen die bewegen, daar komen risico’s bij kijken. Een buitenlandse uitwisseling in Noorwegen gaf mij het inzicht dat risico’s niet negatief zijn, wel integendeel. Heel vaak verhogen risico’s de mate van spelen en de betrokkenheid. Naar mijn bescheiden mening zou ‘risicokunde’ een verplicht vak zou moeten zijn, op elke school. Want... “Wie kersen wil eten, moet in de bomen klimmen.” (D. Van Reybrouck, 2016)".

Praktisch

Startdatum: 22 mrt 2022 | 09:30 - 16:30 Duur: 1 dag Opleider: Arteveldehogeschool
Code vorming: 331C-22D1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang