Spelkoffers maken – inspiratie Loris Malaguzzi - ONLINE

- Inzicht in de pedagogische ideeën van Loris Malaguzzi en die kunnen vertalen naar spel en het geven van spelimpulsen.
- Inzichten in de ervaringsgebieden bij jonge kinderen en in boeiende spelmaterialen.
- Spelkoffers kunnen samenstellen die inspelen op de eigenheid en interesses van kinderen.
- Reflecteren op de eigen praktijk en het eigen handelen op vlak van spel, spel begeleiden en interessante materialen uitzoeken.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 20 september 2022 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

In deze vorming zoomen we in op het spel van kinderen en hoe je als begeleider diverse spelimpulsen kan geven. Je krijgt een heleboel inspirerende voorbeelden over prikkelende materialen. Met de pedagogische ideeën van Loris Malaguzzi als inspiratie, onderzoeken we welke spelkoffers echt kunnen inspelen op de interesses van kinderen. We gaan in op de pedagogie van ‘kijken, luisteren en inspelen’ en hoe je die in de praktijk kan omzetten. Ook de verschillende ervaringsgebieden (zoals geformuleerd in het pedagogisch raamwerk MeMoQ) komen aan bod. Na deze vorming heb je heel wat nieuwe inzichten en plannen voor concrete spelkoffers in jouw praktijk.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Dit is een online vorming met 3 onderdelen:
- Een filmpje: je krijgt een persoonlijke link om de vorming online te bekijken. Deze link is een week beschikbaar. Je kijkt dus op een moment dat jou past.
- Een opdracht in jouw eigen praktijk: een opdracht om te observeren en zelf een voorstel voor een spelkoffer uit te werken met materiaal dat je in de opvang ter beschikking hebt.
- Een online bespreking. Tijdens de online sessie bespreek je met de lesgeefster en de andere deelnemers de opdracht uit de vorming. Je krijgt feedback, kan ervaringen uitwisselen met de andere deelnemers en vragen stellen.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang.

OVER DE LESGEVER
Ann-Sophie Dhaenens studeerde Pedagogie van het Jonge Kind aan de Arteveldehogeschool in Gent. Als pedagogisch en taalondersteuner geeft zij vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang.

OF

Veerle Derave is educatief medewerker bij VCOK met jarenlange ervaring als ondersteuner van team in de buitenschoolse opvang. Zij geeft vormingen over pedagogische en creatieve thema’s voor kinderbegeleiders en onthaalouders.

Praktisch

Startdatum: 20 sep 2022 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-22LM2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang