Taal en meertaligheid - ONLINE

- Inzicht in een referentiekader om te kijken naar taalbeleid in kinderopvang met respect voor de thuistaal van elk kind.
- Wetenschappelijke achtergrond bieden over meertaligheid bij jonge kinderen.
- Zicht op diverse mogelijkheden om taal van (meertalige) kinderen te stimuleren.
- Vaardiger worden in taalstimulatie bij jonge kinderen.
- Analyse van taalbeleid en -praktijk in de eigen werking en aanzet tot een actieplan.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
ma 26 september 2022 09:30 - 12:30 Online - -
ma 24 oktober 2022 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

In deze vorming denk je samen met anderen na over de belangrijke rol die de kinderopvang kan spelen in het stimuleren van taalontwikkeling. We buigen ons over de vragen als: Waarom is taal zo belangrijk? Hoe communiceer je met de allerkleinsten? Hoe breng je een rijke woordenschat aan op een niet-schoolse manier? Welke vaardigheden heb je als begeleider nodig om taal te stimuleren bij jonge kinderen? Hoe knoop je een gesprek aan? We leggen ook actief te link met het MeMoQ-kader. Je zal in deze vorming meer te weten komen en kunnen uitwisselen over het omgaan met meertaligheid ten aanzien van kinderen en ouders. Hoe vind je een evenwicht tussen het stimuleren van het Nederlands en het respecteren van de thuistaal? Wat kan je helpen om te communiceren met anderstalige ouders? We wisselen voorbeeld, tips en adviezen uit. We vertrekken vanuit wetenschappelijke achtergrond over meertalig opvoeden. Je krijgt boeiende praktijkvoorbeelden te zien die inspireren. Via observatieopdrachten en andere oefeningen reflecteer je samen met anderen over de wondere wereld van taal.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Afwisseling tussen leergesprek, presentatie van inzichten en voorbeelden, observatieopdrachten aan de hand van filmpjes, ervaringsoefeningen, analyse van de eigen praktijk en ervaringsuitwisseling.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang.

OVER DE LESGEVER
Linds De Maere heeft een bachelor in het onderwijs. Als ondersteuner in de groeps- en gezinsopvang voor baby’s en peuters coacht zijn leidinggevenden, begeleiders en teams. Ze geeft ook vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang.

Praktisch

Startdatum: 26 sep 2022 | 09:30 - 12:30 Duur: 2 dagen Opleider: VCOK
Code vorming: 331-22T2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang