Wachttijden in de buitenschoolse kinderopvang - ONLINE

- De organisatie van de opvangdag vanuit het perspectief van kinderen kunnen evalueren.
- Inzichten opdoen over het vormgeven van een rijk aanbod voor kinderen op elk moment van de dag en kunnen vertalen naar concrete toepassingen voor de dagelijkse praktijk.
- Analyse van de sterktes en uitdagingen in de eigen praktijk kunnen maken met aanzet tot een actieplan.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 15 maart 2022 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

In deze workshop neem je een dag in de kinderopvang onder de loep vanuit het perspectief van kinderen. We zoomen in het bijzonder in op wacht- en overgangsmomenten. Hoe ervaren jij én de kinderen deze momenten? Wat is ‘wachten’ eigenlijk? Hoe kunen we als begeleider zoveel mogelijk kansen grijpen om van elk moment een rijk moment te maken? Hoe kan je momenten net voor of na het eten aanpakken bijvoorbeeld? Hoe kan je zorgen voor een rijk en gevarieerd spelaanbod op elk moment van de dag, ook net voor sluitingstijd? Je gaat in deze workshop praktisch aan het werk: je analyseert je eigen werking, wisselt uit, verzamelt ideeën en maakt concrete plannen.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Afwisseling tussen presentatie van ideeën en praktijkvoorbeelden, leergesprekken uitwisseling, inlevings- en ervaringsoefeningen, casusbespreking en groepswerk.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders en leidinggevenden buitenschoolse kinderopvang.

OVER DE LESGEVER
Veerle Derave is educatief medewerker bij VCOK met jarenlange ervaring als ondersteuner van team in de buitenschoolse opvang. Zij geeft vormingen over pedagogische en creatieve thema’s voor kinderbegeleiders en onthaalouders.

Praktisch

Startdatum: 15 mrt 2022 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-22WB1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang