Aan de slag met duplopopjes als begeleidingsmethodiek
Doelstellingen
- Duplopopjes leren gebruiken als een krachtig communicatiemiddel.
- Het leren visualiseren van de externe en innerlijke werkelijkheid van de cliënt.
Sessies
Programma
Goed communiceren in begeleidingswerk is essentieel.
Naast het gesproken woord en de lichaamstaal is beeldtaal geregeld een onmisbare aanvulling om een dialoog te stimuleren. Alvast zeker bij mensen waarbij de verbale taal minder ontwikkeld is.
In deze praktijkgerichte workshop word je ondergedompeld in de beeldtaal van de duplomethodiek en dit vanuit 2 theoretische invalshoeken:
Vanuit het contextuele gedachtengoed van Nagy is de methodiek gericht op het visualiseren van de relationele werkelijkheid van de cliënt. De poppetjes krijgen een rol van partner, kinderen, familie … en hun onderlinge verhoudingen geven duidelijkheid over hun omgangsvormen, gedrags- en communicatiepatronen, verschillen en invloeden.
Anderzijds kunnen we ook vanuit het oplossingsgerichte gedachtegoed de krachten en de mogelijkheden van de cliënt visualiseren met de poppetjes en ander materiaal. Een hoopvolle toekomst en nieuwe perspectieven worden uitgezet.
WERKVORMEN EN METHODIEK
We werken met theoretische duiding, demonstratie en actieve oefeningen met duplopopjes in kleinere groepjes.
OVER DE LESGEVER
Nele Lenaerts is vormingsverantwoordelijke en begeleider bij Staf vzw. Ze heeft ruime ervaring in het werken met personen met een beperking en bouwde heel wat ervaring op in contextueel werken met mensen in (generatie)armoede. Zij geeft vorming aan begeleiders en aan personen uit het professioneel netwerk van cliënten.
VOOR WIE
Alle werknemers uit de sector.
OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.