Oplossingsgerichte intervisie

Doelstellingen:
Na deze vorming kan de deelnemer:
- zelf een oplossingsgerichte intervisie leiden
- minstens 3 verschillende intervisie werkvormen kennen
- door middel van een intervisie waardering, tips en tricks op zijn specifieke ingebrachte casus krijgen

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 21 september 2023 09:30 - 16:30 CC Hasselt Kunstlaan 5 Hasselt

Programma

Als team of persoon zit je soms vast. Het loopt niet zoals verwacht. Je twijfelt of je nog goed bezig bent. Intervisie kan terug zuurstof geven. Gerichte vragen geven een duidelijk beeld van de situatie en hoe ermee om te gaan. De kwesties kunnen gaan over problemen op het werk, lastige zaken op persoonlijk vlak, in de opvoeding van je kinderen of andere zaken.

Het belang van intervisie wordt soms onderschat of je kan drempelvrees hebben om er mee te starten. En toch, het is een relatief goedkope manier om aan kennisoverdracht te doen. Het versterkt de aanwezige krachten van alle aanwezigen en het moedigt aan om de situatie vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Je krijgt vragen die je aan het denken zetten. Op die manier bekijk je je situatie vanuit verschillende invalshoeken. Daarnaast heb je een bekwaam team die met je meedenkt. Hun tips en adviezen zijn vaak een verrijking om terug beweging in jouw probleem te krijgen. We staan ook uitgebreid stil bij de zaken die werken. We waarderen wat we vaak over het hoofd zien en complimenteren wat goed is. Daarbovenop krijg je nog eens nieuwe inzichten, tips en tricks aangereikt van je collega’s uit je intervisieteam. Je sluit af met een aantal concrete actiepunten om beweging te krijgen in jouw uitdaging.

Met deze vorming krijg je zicht op hoe je een oplossingsgericht intervisiemoment best aanpakt. Nadien gaan we oefenen met je eigen voorbeelden. Je krijgt concrete intervisie-stappenplannen aangeboden en de nodige handvaten en kapstokken om op een veilige manier aan de slag te gaan. Verwacht ook extra zuurstof voor je vastgelopen situaties en waardevolle tips en tricks uit successen.

We verwachten geen achtergrond in de oplossingsgerichte mindset. Is dit wel het geval, dan kan je deze dag zien als een verdieping in het oplossingsgericht werken.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- Interactieve lezing a.d.h.v. powerpoint
- Oefenen van intervisietechnieken in kleine groepen
- Zelf ervaren staat voorop in deze vorming

OVER DE LESGEVER
Liselotte heeft een postgraduaat in de oplossingsgerichte-en contextuele therapie en volgt momenteel een postgraduaat aan Artevelde Hogeschool ‘The human centered organisation’.
Ze werkte jarenlang als begeleidster in de bijzondere jeugdzorg en nadien ook als procesbegeleider binnen de VAPH-sector.

Ze is vanuit een oprechte interesse erg nieuws- en leergierig. In coachings, intervisies en trainingen gaat ze op zoek naar zaken die werken, sterktes, talenten en positieve uitzonderingen.?Ze houdt van eenvoudige kaders en een hands-on aanpak. Interactie, constructieve discussies en aha-momenten geven haar veel energie in het werken met groepen en individuele coachings.?

VOOR WIE
Is zeer bruikbaar voor iedereen die in de zorg werkt. Zowel voor leidinggevenden als medewerkers.
Voorkennis in het oplossingsgericht werken is niet noodzakelijk.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 21 sep 2023 | 09:30 - 16:30 Duur: 1 dag Opleider: Kwadraet
Code vorming: 319-23OI2 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: oplossingsgericht werken Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector