Babygebaren - ONLINE

Na deze vorming kan de deelnemer:
- Benoemen wat babygebaren zijn en welke bijdrage ze kunnen leveren aan de ontwikkeling van baby’s
- Via deze introductie overwegen om hiermee al dan niet te werken in de eigen praktijk
- Verschillende babygebaren gebruiken.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
wo 04 oktober 2023 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Nog voordat baby’s kunnen praten, begrijpen ze al een heleboel woorden. Bovendien is het voor hen zeer natuurlijk om hun handen te gebruiken.
Vanuit die vaststelling ontstond ‘babygebaren’: een methode waarbij baby’s kunnen tonen wat ze nodig hebben, wat ze zien, wat er in hen omgaat. Het is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taalontwikkeling en het zelfbewustzijn bevordert. Tijdens deze introductie kom je meer te weten over het wat en waarom van babygebaren. Je leert hoe het in de praktijk werkt.
De vorming is interactief opgesteld met foto’s en filmpjes en ruimte voor nieuwsgierige vragen over babygebaren thuis en in de kinderopvang. Tenslotte leer en oefen je een aantal gebaren, zodat je zelf aan de slag kan gaan.

Deze vorming omvat volgende onderdelen:
- Een korte introductie over hoe taalverwerving werkt (zoals het onderscheid tussen begrijpen van taal en taalproductie)
- Wat zijn babygebaren wel? Wat is het niet? Vanwaar komt het idee?
- Waarom babygebaren inzetten? Hier leggen we de nadruk op plezier, maar maken ook de link met de meerwaarden die ze kunnen hebben voor de ontwikkeling van kinderen (emotionele, verstandelijke en taalontwikkeling)
- Wanneer en hoe babygebaren gebruiken? En waar let je op in de kinderopvang?
- Oefenen met diverse babygebaren.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Qua methodieken ligt de nadruk op interactie. Een presentatie met veel foto’s en filmpjes vormt de leidraad. Er is gesprek met de groep met vooral ook veel ruimte voor vragen over het gebruik van babygebaren in de kinderopvang. Tijdens de introductie leert en oefent de groep een aantal gebaren, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar.
Opgelet:
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

OVER DE LESGEVER
Anke Wulteputte, freelance medewerker VCOK, bachelor in logopedie en audiologie.
Justine Aerts, freelance medewerker VCOK, opleiding tolk Vlaamse gebarentaal.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 

Praktisch

Startdatum: 04 okt 2023 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-23BG2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Persoonlijke groei Domein: Persoonlijke vaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang