Ruimte en materialen als pedagoog voor kinderen: geïnspireerd door Loris Malaguzzi - ONLINE

Na deze vorming kan de deelnemer:
- inzicht hebben in belangrijke principes over het inrichten van spelruimte voor kinderen;
- zicht hebben op concrete ideeën over boeiend en ook minder alledaags spelmateriaal;
- kennis hebben van basisregels bij het inrichten van een speelruimte voor kinderopvang;
- reflecteren over ruimte en materialen aan de hand van de ervaringsgebieden;
- vertaalslag maken naar de eigen praktijk: reflectie op eigen ruimtes en materiaalgebruik en actiepunten kunnen formuleren.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 21 september 2023 12:30 - 14:00 - - -

Programma

Kinderen leren niet alleen door tussenkomst van volwassenen of door zelf en samen met andere kinderen te ontdekken. Ook de fysieke omgeving waarin ze vertoeven, heeft een sterke pedagogische invloed.
In Reggio Emilia en andere Noord-Italiaanse steden spreekt men in navolging van Loris Malaguzzi over ‘ruimte en materialen als derde pedagoog voor kinderen’.

In deze vorming ontdek je door middel van foto’s en praktijkvoorbeelden uit kinderopvang, door oefeningen en analyse van de eigen praktijk de betekenis van dit idee. Je keert terug met inzichten en concrete ideeën over boeiend en minder alledaags spelmateriaal en over het inrichten van een leef- en speelruimte voor een groep kinderen.
Je krijgt nieuwe inzichten en ideeën over dimensie 5 'Omgeving'.

WERKVORM EN METHODIEKEN
De deelnemers ontvangen een link met een vooraf opgenomen filmpje dat ze gedurende 14 dagen op een zelfgekozen moment kunnen bekijken met een opdracht voor de eigen praktijk. Nadien volgt een Zoomsessie van ongeveer een uur met de lesgever en alle deelnemers samen voor uitwisseling, verdieping en vragen.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang 0-3 jaar.
Opgelet:
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

OVER DE LESGEVER
Veerle Derave is educatief medewerker bij VCOK met jarenlange ervaring als ondersteuner van teams in de buitenschoolse kinderopvang. Zij geeft vormingen over pedagogische en creatieve thema's voor kinderbegeleiders en onthaalouders.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 

Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera op te zetten.

Praktisch

Startdatum: 21 sep 2023 | 12:30 - 14:00 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-23RM2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang