Verbindende communicatie in de kinderopvang
- Het concept van verbindende communicatie in eigen woorden uitleggen en de meerwaarde ervan begrijpen
- Vanuit een andere blik naar zichzelf kijken en met hun medemens aan het communiceren gaan
- Inzien dat verbindende communicatie tot positieve interacties leidt
- Aan de hand van concrete handvaten weten hoe ze met ouders en met kinderen op een verbindende manier kunnen communiceren
- Aan de slag met verbindende communicatie in het dagelijkse leven
-Inzien dat deze vorm van communiceren de kwaliteit van het leven verhoogt.
Sessies
Programma
Deze vorming vertrekt vanuit het gedachtengoed van de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg rond ‘non violent communication’ of ‘geweldloze communicatie’. Verbindende communicatie/geweldloze communicatie helpt ons om stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en gaan naar samenwerking en vertrouwen.
Vanuit dit concept gaan we naar de alledaagse praktijk in de kinderopvang waar we a.d.h.v. van tal van voorbeelden kijken hoe misverstanden ontstaan vb. in contact met ouders en hoe deze kunnen aangepakt worden zodat het leidt tot een win-win situatie.
WERKVORM EN METHODIEKEN
De theorie wordt op een speelse, eenvoudige manier overgebracht a.d.h.v. praktijkvoorbeelden gegrepen uit het dagelijkse leven.
Via reflectie en groepsopdrachten wordt het concept voor de deelnemers duidelijk en kunnen ze oefenen om het zich stap per stap eigen te maken.
VOOR WIE
Elkeen die in de groepsopvang werkt met ouders en kinderen en leidinggevenden gezins- en groepsopvang.
Opgelet:
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.
OVER DE LESGEVER
Inge heeft een bachelor in de sociaal agogische wetenschappen. Kinderen, jongeren en welzijn zijn 4 jaar lang haar studieonderwerpen geweest. Voor haar bachelorproef onderzocht ze de mogelijkheid om aan de hand van verbindende communicatie in de gezinsopvang gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.
Ze werkte enkele jaren als kinderbegeleider en werkt nu als regionaal ondersteuner in de kinderopvang met een grote passie voor communicatie.
Els is sociaal verpleegkundige met 27 jaar ervaring in de kinderopvang eerst als dienstverantwoordelijke en vervolgens als onthaalmama. Op dit ogenblik werkt Els als regionaal ondersteuner en is zij ook gepassioneerd door verbindende communicatie.