Wachtmomenten in de kinderopvang - ONLINE

Na deze vorming kan de deelnemer:
- de organisatie van de opvangdag vanuit het perspectief van kinderen evalueren
- de concepten ‘welbevinden’, ‘betrokkenheid’, ‘geïntegreerde ontplooiingskansen’ en ‘ervaringsgebieden’ (pedagogisch raamwerk en MeMoQ) toepassen op jouw eigen praktijk.
- een analyses van sterktes en uitdagingen in jouw eigen praktijk maken en een aanzet tot actieplan.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 27 februari 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Ontdek een dag in de kinderopvang door de ogen van kinderen!

Deze workshop biedt je de mogelijkheid om een dag in de kinderopvang vanuit het perspectief van kinderen te bekijken. We richten ons specifiek op momenten van wachten en overgangen. Hoe ervaren zowel jij als de kinderen deze momenten? Wat houdt ‘wachten’ eigenlijk in? Hoe kun je als begeleider de kansen benutten om van elk moment een waardevol moment te maken? Hoe kun je bijvoorbeeld momenten voor of na het eten verrijken? Hoe zorg je voor een gevarieerd spelaanbod gedurende de hele dag, zelfs vlak voor sluitingstijd?

In deze workshop ga je praktisch aan de slag: je analyseert je eigen werkwijze, deelt inzichten, verzamelt ideeën en maakt concrete plannen. We zullen ook de link leggen met het pedagogisch raamwerk en dimensies 1, 2, 4 en 5 van het zelfevaluatie-instrument MeMoQ.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Afwisseling tussen presentatie van ideeën en praktijkvoorbeelden, leergesprekken uitwisseling, inlevings- en ervaringsoefeningen, casusbespreking en groepswerk.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang 0 en 3 jaar.

DUUR
Een halve dag

OVER DE LESGEVER
Birgit De Boevere studeerde pedagogie van het jonge kind aan de Arteveldehogeschool en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvanginitiatieven over diverse pedagogische thema’s.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 27 feb 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24W1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang