als baby's konden praten (ONLINE)

-Deelnemers leren begrippen uit de ontwikkelingspsychologie.
-Deelnemers leren het belang van lichaamscontact en oogcontact, communiceren in de non-verbale ruimte, vertrouwen op de signalen van het kind, omgaan met huilen en het vermogen om hechte intieme relaties aan te gaan.
-Deelnemers kunnen deze theorie toepassen op de eigen praktijk.
-Deelnemer krijgen de ruimte om eigen casussen uit te wisselen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
09:00 - 16:00 Online -, -

Programma

Omgaan met en opvoeding van (zorgen)kinderen. Rond dit thema werken we reeds een aantal jaren met de titel ‘Als baby’s konden praten’.

Natuurlijk praten baby’s al. Ze zijn veel competenter dan algemeen wordt aangenomen. Soms is het jammer voor hen dat ze helemaal anders praten dan volwassenen. Daardoor is het niet altijd makkelijk ze juist te begrijpen. In de levensfase waarin de basis van de persoonlijkheid gevormd wordt, is de mens volledig aangewezen op het inlevingsvermogen van zijn omgeving. Bewust herinneren we ons van deze periode zo goed als niets. Onbewust wordt alle informatie ongefilterd opgeslagen. Een flinke dosis gezond verstand en durven luisteren naar je hart, aangevuld met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, kunnen je al een heel eind op weg helpen om het jonge kind beter te verstaan. In deze vorming worden een aantal begrippen uit de ontwikkelingspsychologie toegelicht en getoetst aan de praktijk: orale fase, zuigbehoefte, huidhonger, symbiose, scheidingsangst, individuatie, hechting en lichaamstaal.

Meer concreet zullen we het ook hebben over het belang van lichaamscontact en oogcontact, communiceren in de non-verbale ruimte, vertrouwen op de signalen van het kind, omgaan met huilen en het vermogen om hechte intieme relaties aan te gaan.

Doelgroep: kinderbegeleiders

Over de opleider:
Jürgen Peeters heeft ervaring als leraar en is nu psychotherapeut en bemiddelaar. Hij verdiepte zich in familiesystemen, organisatiedynamiek en leiderschap. In 2009 werd hij de eerste Vlaamse Aware Parenting Instructor. Hij adviseert ouders en geeft al bijna 20 jaar trainingen, lezingen en supervisie in de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdzorg. Hij beschouwt zijn drie kinderen als zijn belangrijkste leraren.

Praktisch

Startdatum: 28 okt 2021 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: ZORG-SAAM
Code vorming: 331-21BP1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang