Help, het regent!

-Ervaren welke speelkansen en impressies regen biedt voor kinderen
-Een plan leren opmaken voor de regen: wat als het even regent, wat bij een hevige plensbui, wat na de regen, wat als het een hele dag of zelfs een hele week regent
-Speelmogelijkheden voor binnen ontdekken in het thema ‘regen’ voor verschillende leeftijdsgroepen
-Leren hoe je je systeem, je werking kan voorzien op spelen in slecht weer

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
09:00 - 15:30 Clemenspoort vzw Overwale 3/1, Gent

Programma

Programma / korte inhoud

- Opwarming in het thema
- Buiten spelen (kunnen we ook doen als het niet regent )
- Stappenplan (van ‘even spelen in de regen’ tot ‘het regent de hele week’): kader en samen concreet maken van de stappen
- Binnenspelen in het thema ‘regen’: speelideeën opdoen
- Hoe kunnen we ‘spelen in de regen’ meer verankeren in onze werking? Hoe kunnen we zorgen dat het een deel van ons ‘systeem’ is, dat we er steeds op voorbereid zijn?
- Slot: transfer

Werkvormen & methodieken

- We starten de vorming, na een opwarming, met buiten spelen. We proberen zelf eenvoudige dingen uit die we met kinderen kunnen spelen in de regen of na de regen. Het gaat om heel eenvoudige ideeën, aangepast aan de leeftijd van de kinderen waarmee deze mensen werken.
- Stappenplan vertellen: het miezert een klein beetje – het regent - na de regen – een hevige plensbui – het regent de hele dag – het regent de hele week.
- Samen ideeën en mogelijkheden zoeken voor de laatste 3 stappen, in groepjes, met concrete opdrachtjes (korte tussendoortjes zoeken, activiteiten buiten aanpassen aan binnen spelen, ruimten herinrichten zodat optimaal binnen kan gespeeld worden,…)
- Extra ideeën aanbieden om binnen te spelen in het thema regen (voor ‘het regent de hele dag’ of ‘het regent de hele week’). Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen waarmee de deelnemers werken, worden de speelimpulsen aangepast.
- Regenweer verankeren in je werking: hoe kan je zorgen dat je altijd voorbereid bent op regenweer? een regenspeelkoffer maken, communicatie met ouders (want niet alle ouders zijn hier direct in mee!), collega’s overtuigen, regen-bucketlist voor kinderen maken en promoten,…
- Slot: wat wil ik concreet zelf gaan doen als ik straks terug op het werk kom? Wat vind ik moeilijk en welke hulp kan ik daarvoor nog vinden?

Praktisch

Startdatum: 14 sep 2021 | 09:00 - 15:30 Duur: 1 dag Opleider: Kleefkruid*
Code vorming: 331-21HR2 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang