Loris Malaguzzi: spelkoffers maken

- Inzicht in de pedagogische ideeën van Loris Malaguzzi en die kunnen vertalen naar spel en het geven van spelimpulsen.
- Inzichten in de ervaringsgebieden bij jonge kinderen en in boeiende spelmaterialen.
- Spelkoffers kunnen samenstellen die inspelen op de eigenheid en interesses van kinderen.
- Reflecteren op de eigen praktijk en het eigen handelen op vlak van spel, spel begeleiden en interessante materialen uitzoeken.

Een interactieve vorming waar ervaren en doen centraal staat: leergesprek, ervaringsuitwisseling, groepswerk, voorbeelden analyseren, samen spelen en ondervinden, spelkoffers samenstellen, praktijkanalyse

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
09:30 - 12:30 Online -, -

Programma

In deze vorming zoomen we in op het spel van kinderen en hoe je als begeleider diverse spelimpulsen kan geven. Je krijgt een heleboel inspirerende voorbeelden over prikkelende materialen. Met de pedagogische ideeën van Loris Malaguzzi als inspiratie, onderzoeken we welke spelkoffers echt kunnen inspelen op de interesses van kinderen. We gaan in op de pedagogie van ‘kijken, luisteren en inspelen’ en hoe je die in de praktijk kan omzetten. Ook de verschillende ervaringsgebieden (zoals geformuleerd in het pedagogisch raamwerk MeMoQ) komen aan bod. Na deze vorming heb je heel wat nieuwe inzichten en plannen voor concrete spelkoffers in jouw praktijk.

Voor:
Kinderbegeleiders groeps- en gezinsopvang

Lesgeefster:
Ann-Sophie Dhaenens studeerde Pedagogie van het Jonge Kind aan de Arteveldehogeschool in Gent. Als pedagogisch en taalondersteuner geeft zij vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang.

Praktisch

Startdatum: 21 sep 2021 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-21LM1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang