Natuurbeleving

- Ervaren dat spelen in de natuur heel veel eenvoudige mogelijkheden heeft, voor kinderen van alle leeftijden, in alle seizoenen
- Mogelijkheden ontdekken om activiteiten in en met natuur op te zetten voor kinderen
- Drempels leren overwinnen om buiten te geraken met kinderen (slecht weer, ouders die het niet zien zitten, altijd wel kindjes die slapen,…)
- Werken aan begeleidingshouding die natuurbeleving versterkt

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
09:30 - 16:00 The Student Village Hauwerstraat 3, Brugge

Programma

Programma / korte inhoud

- opwarming
- Speelideeën in en met natuur opdoen
- Wat heeft natuur te bieden aan kinderen van 0 tot 12 jaar? Waarom is dit voor hen boeiend?
- Hoe kan ik zelf natuurspeel-activiteiten of thema’s uitwerken?
- Hoe begeleidt ik vrij spel en activiteiten in de natuur? Wat stimuleer ik? Wat vind ik moeilijk en begrens ik? Waarom? Voor- en nadelen van die aanpak?
- Welke drempels ervaren we om meer buiten te gaan spelen met kinderen en hoe kunnen we stappen zetten om deze drempels iets vaker te overwinnen?
- Slot: transferoefening

Werkvormen & methodieken

- Een groot deel van de vorming spelen we buiten. We proberen zelf eenvoudige dingen uit die we met kinderen kunnen spelen in de natuur. Het gaat om heel eenvoudige ideeën, aangepast aan de leeftijd van de kinderen waarmee deze mensen werken.
- Kort kader meegeven van wat natuur te bieden heeft aan kinderen, zowel aan baby’s, peuters, kleuters en lagereschoolkinderen (afhankelijk van het publiek wordt het ene meer benadrukt dan het andere)
- Zelf aan de slag met ideeën: vanuit dit kader maken we samen een programma op voor een maandthema, een vakantieweek,… zo leren de deelnemers hoe ze met dit kader een gevarieerd natuurrijk speelaanbod zelf kunnen opzetten voor kinderen van verschillende leeftijden en in verschillende seizoenen.
- Een oefening met situaties: hoe zou je reageren? Wanneer stimuleer je het spel? Wanneer tolereer je wat kinderen doen, vanop een afstandje? Wat kan voor jou echt niet en ga je begrenzen of verbieden? Waarom? En hoe zouden anderen reageren? Er zijn geen foute antwoorden, het is wel belangrijk bewust te zijn van je eigen aanpak, andere mogelijkheden te zien en voor- en nadelen van je aanpak te kennen.
- Wat zijn drempels om buiten te geraken met kinderen in je opvang? We zoeken geen mirakeloplossingen, maar we zoeken we samen kleine stapjes in de goede richting om meer buiten te komen met kinderen.
- Slot: wat wil ik concreet zelf gaan doen als ik straks terug op het werk kom? Wat vind ik moeilijk en welke hulp kan ik daarvoor nog vinden?

Praktisch

Startdatum: 07 okt 2021 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: Kleefkruid*
Code vorming: 331-21N2 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang