Taalondersteuning

Vanaf 2020 maakt dit project deel uit van de actie Kies RAAK en vind je voortaan alle info over taalondersteuning daar terug.

Springplank naar een grotere kennis Nederlands

Stel je een werknemer met beperkte taalvaardigheid Nederlands te werk? Wil je hem versterken in de uitoefening van de job? Dan biedt ‘taalondersteuning voor werknemers’ een oplossing.
Ervaren taalondersteuners uit de sector geven een opleiding Nederlands die ze afstemmen op het niveau van jouw werknemer en ondersteunen hem zo in zijn dagdagelijkse werk. En aan zijn collega’s geven ze tips om hem te helpen met zijn Nederlands.

Als werkgever betaal je niets.
In 2019 krijg je 32 uur taalondersteuning per deelnemer of groep deelnemers.
 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je organisatie valt onder het Paritair Comité 329.01 of 329.03 (en is ingeschreven op de Nederlandse taalrol bij de RSZ).
 • Alle werknemers komen in aanmerking, behalve artikel-60-werknemers.
 • De taalondersteuning duurt maximum 32 uur per groep of individuele werknemer.
 • Je doet een beroep op een aanbieder van taalondersteuning uit onze lijst met aanbieders, samengesteld door de Werkplekarchitecten. Op de website jobentaalcoaching.be staat een zoekfunctie. Zo krijg je een handig overzicht van alle aanbieders per provincie en heb je direct de informatie per aanbieder gebundeld.
 • Elk traject kan pas starten als er voldoende budget is.
 

Geïnteresseerd?

 1. Contacteer een taalopleider uit onze lijst met aanbieders, samengesteld door Sterpunt Inclusief Ondernemen.
  De taalopleider maakt eerst een analyse van de werksituatie en de taalcontext. Daarna volgt een intakegesprek en een screening op taalniveau. Op basis van de analyse, de taalscreening en het gesprek stippelt hij een aangepast taaltraject uit voor de werknemer(s). Je maakt samen met de taalopleider afspraken over de inhoud, de vorm (individueel of in groep) en de duur. Die vermeld je samen met het gescreende taalniveau op het aanvraagformulier.
      
 2. Dien je aanvraag in vóór de start van het taaltraject via Extranet. 
  We financieren immers taaltrajecten zolang er voldoende budget is. Je kan meer dan één taaltraject aanvragen, maar dien wel per traject een nieuwe aanvraag in. Vergeet niet telkens het aanvraagformulier op te laden.
  Om je te helpen bij het indienen van de aanvraag, vind je op het Extranet een handleiding.
  Meer weten over Extranet ►►
     
  • Wacht op de goedkeuring van het SFSCW.
   We laten je zo snel mogelijk weten of het taaltraject al dan niet gefinancierd kan worden. Pas daarna kan het traject starten.
      

    

    

   Betaling?

   • Na afloop van het traject bezorg je de deelnemerslijst aan de taalopleider.
   • Binnen de 3 maanden na einde van het traject stuurt de taalopleider de deelnemerslijst naar sfscw(at)vivosocialprofit.org, samen met zijn factuur. Als het SFSCW alle documenten ontvangen heeft, vergoedt het de taalopleider.
     
     
    

   VRAGEN OF OPMERKINGEN

   Contacteer Lise Kamers of Tom Gallin van het team vormingsfondsen
   of mail naar sfscw(at)vivosocialprofit.org.