Aan de slag met doorstroom

De overstap maken van de sociale economie naar de reguliere arbeidsmarkt is niet gemakkelijk. Waarmee kan je je doelgroepmedewerkers op weg zetten?

Vind je het moeilijk om je doelgroepmedewerkers te laten doorstromen? Weet je niet welke tools je hen kan aanreiken? En waar moet je precies beginnen?

Praktijkverhalen

Kijk naar deze verhalen van werknemers en werkgevers die van doorstroom een succes maakten.

Aslan van vzw Effect ging aan de slag in de social profit. Bekijk zijn doorstroomverhaal. Rechts onderaan kan je de ondertiteling aanklikken.

Bij IN-Z doen doelgroepmedewerkers uit de lokale diensteneconomie ervaring op in een woonzorgcentrum. Doel: doorstromen naar een job in de zorg. Dit project kadert in de Proeftuin sociale economie in de zorg.

Inclusief jobdesign

inclusief jobdesign

Wat is het?

Dankzij jobdesign ga je anders aan de slag met vacatures die je moeilijk kan invullen.

Splits elementaire taken af van het werkpakket. Taken die gemakkelijk aan te leren en uit te voeren zijn. Bundel ze in een ondersteunend pakket op maat van het beschikbaar potentieel op de arbeidsmarkt. Zo krijg je een takenpakket dat makkelijker in te vullen is.       

Meerwaarde?

Je legt de instroomverwachting lager en zet ten volle in op groeitrajecten.

Je creëert een instaptakenpakket geschikt voor instromers uit de doelgroep. Gebruik een takenmatrix als een instrument voor een gefaseerd groeitraject en een persoonlijk ontwikkelingsplan voor medewerkers gericht op doorstroom. Dankzij deze herorganisatie, optimaliseer je ook de teamwerking.

Doelgroepmedewerkers die langer in dienst zijn, nemen al een complexer takenpakket op zich. De ‘instapcollega’s’, die meer elementaire taken uitvoeren, kunnen hen ondersteunen.

Via een groeitraject kan de ‘instapcollega’ op zijn beurt een complexer takenpakket krijgen. De laagdrempelige functie stel je open voor een nieuwe (startende) medewerker. Zo krijg je continuïteit in het proces van instroom, doorgroei en doorstroom. En je werking komt niet onder druk te staan. Het vertrek van een ‘sterke’ medewerker hypothekeert niet meer de hele werking.               

Succesfactoren?

  • Leg de lat niet te hoog voor de instromers qua taalniveau, mobiliteit, competentievereisten, enzoverder.
  • Benut de takenmatrix en het persoonlijk ontwikkelingsplan voor elk groeitraject
  • Leg contacten met social-profitorganisaties in de buurt rond afstemming en netwerk

Aan de slag?

Doe meer voor je doelgroepmedewerkers met de vormingen van VIVO en de vormingsfondsen.