Hou het leerbeleid in je organisatie een spiegel voor
Hoe is het echt gesteld met het leerbeleid in je organisatie? Neem je beleid onder de loep met deze tips en tools en maak werk van gerichte verbetering!
Zorgen voor een efficiënt en effectief leerbeleid is nooit af. Zo ver zijn op vlak van leren en ontwikkelen dat je adequaat kan reageren op de toenemende veranderingen, met aandacht voor de leerbehoeften van medewerkers en de toekomstige richting van je organisatie, is geen koud kunstje.

Analyseer het leerbeleid met deze tips:
Stilstaan bij het leerbeleid van je organisatie geeft je de kans om te analyseren wat werkt en te bepalen waar je op wil inzetten in de toekomst.
Met deze vragen kom je al een eind op weg: ‘Waarover zijn jullie tevreden? Wat willen jullie veranderen? Welke factoren kunnen deze veranderingen gunstig of nadelig beïnvloeden? Welke acties willen jullie hierrond ondernemen? ‘
Je kan ook kiezen om klassieke evaluatiewerkvormen in te zetten. Ze zijn laagdrempelig en leveren snel resultaat op. Zo kan je bijvoorbeeld een indeling maken van wat er goed loopt en wat er minder goed loopt. Drie B’s helpen je beslissen over wat je wil behouden, bannen en bereiken. Met een SWOT-analyse maakt je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen overzichtelijk,…
Stel een werkgroep samen. Het lijkt bij de eerste aanblik vooral een opdracht voor Learning & Developmentverantwoordelijken. Toch is het een aanrader om er direct meerdere belanghebbenden bij te betrekken. Denk aan directie, direct leidinggevenden en medewerkers waarop je leerbeleid gericht is. Zo zet je meteen in op draagvlak voor de concrete acties die eruit volgen.
Weeg prioriteiten af. Komen er uit de oefening verschillende verbeterpunten naar voren? Dit wil niet zeggen dat je die allemaal tegelijk moet behandelen. Kies één of enkele prioriteiten om eerst aan te pakken.
Blijf waakzaam. Zorgen voor een efficiënt en effectief leerbeleid in je organisatie is nooit af. Herhaal deze oefening op regelmatige basis. Zo krijg je makkelijk grip op verbeterpunten.

Begeleidende tools om je leerbeleid aan te toetsen
Met het PPL-model van Triamfloat krijg je snel inzicht in de punten om het leren te versterken in je organisatie. PPL staat voor Positioneren en Professionaliseren van Leren. De kracht van het model is dat het op één A4 past. Het model vertrekt vanuit 5 posities en zes aandachtsgebieden, van ad hoc tot creërend. Door voor elk aandachtsgebied de huidige en gewenste situatie in kaart te brengen, groeit je zicht op de gebieden waar je nog aan kan ‘sleutelen’.
Met de Corporate leerstrategie scan van Crossknowledge spiegel je je leerstrategieën aan de 6 kerncomponenten van een hedendaagse L&D-organisatie. Voor elke component zijn 5 concrete richtlijnen geformuleerd.
Op de blog van sowegrow.be kan je kennismaken met een eenvoudig model om de leercultuur van je organisatie in kaart te brengen. Aan de hand van 9 vragen krijg je een beeld waar je organisatie al staat op dit vlak. Een online test in het Engels geeft je meteen een resultaat.
Last van leerblokkades? Herken je ze? Faro zet ze alle 10 op een rij.
De leerscan van Vlerick laat je toe om na te gaan hoe deelnemers het leerklimaat in je organisatie ervaren. De scan is er in verschillende versies, nl. voor HR-verantwoordelijken, maar ook leidinggevenden en medewerkers. Je kan een bevraging op organisatieniveau opzetten. Als HR-verantwoordelijke vind je er inspiratie en ondersteuning voor verbeteracties in een leergids. Voor leidinggevenden en medewerkers vind je er 2 leerwijzers met tips.