Ondersteuning voor werken en leren vanuit de overheid
Als je de combinatie werken en leren wil maken, is het interessant om zicht te hebben op maatregelen die je kunnen ondersteunen in je traject.
Vlaamse opleidingsincentives voor werknemers
Vlaams Opleidingsverlof (hervormd betaald educatief verlof)
Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof). Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen.
Opleidingscheques voor werknemers
Met de cheques kan je een opleiding betalen. De helft van de prijs moet daarbij door de werknemer zelf betaald worden. Vraag best na bij jouw school waar je de opleiding wil volgen of ze erkend is als opleidingsverstrekker. Ga bij de school na welke kosten de cheques dekken vóór je ze bestelt.
Opleidingskrediet of aanmoedigingspremie Vlaamse Overheid
Tijdens je volledige beroepsloopbaan kun je een opleidingskrediet voor de duur van maximum 2 jaar krijgen. Werknemers met minstens 20 jaar anciënniteit (dat hoeft niet in de social-profitsector te zijn) krijgen daar een half jaar bij. Als je opleiding langer duurt kan je uitzonderlijk wel een premie krijgen voor de volledige duur van de opleiding wanneer je een opleiding volgt tot een knelpuntberoep of tweedekansonderwijs volgt.
Studiebeurs
Soms kan je als student financiële hulp krijgen van de overheid. Ook volwassen studenten (bijvoorbeeld alleenstaande ouder met kinderen ten laste) kunnen in aanmerking komen. Contacteer de sociale dienst van je school voor meer info of de Vlaamse infolijn (gratis nummer 1700).
Tijdskrediet

Indien je als werknemer kan genieten van tijdskrediet, kan je je werkgever vragen jouw arbeidsduur tijdelijk te verminderen en zo een opleiding te volgen. Contacteer je werkgever om na te gaan of je binnen de organisatie in aanmerking komt voor tijdskrediet.
Meer info vind je op de website van RVA.