Basiscursus relaties en seksualiteit. Leer praten over seksuele gevoelens, relaties en weerbaarheid - IN COMPANY

Na deze vorming kan de deelnemer:
- Zijn visie scherpstellen:
Je kan de eigen visie op de beleving van seksualiteit door personen met een beperking te verfijnen en te verhelderen.
- Diverse perspectieven hanteren:
Je ontwikkelt de vaardigheid om diverse perspectieven te gebruiken bij het benaderen van het thema relaties en seksualiteit.
- Effectieve dialogen voeren:
Je bent in staat om via oefeningen en dialogen met personen met een beperking in te gaan op waarden en normen met betrekking tot relaties en seksualiteitsbeleving.

Programma

Deze vorming is van onschatbare waarde voor iedereen die betrokken is bij het thema relaties en seksualiteit bij personen met een beperking. Leer hoe je op een open en respectvolle manier kan praten over seksuele gevoelens, masturbatie, relaties, homoseksualiteit en weerbaarheid.

Tijdens deze vorming wordt je uitgenodigd om je eigen perspectieven op seksualiteitsbeleving bij personen met een beperking te verkennen. We bieden je verschillende brillen om dit complexe thema te benaderen. Via interactieve oefeningen en boeiende dialogen onderzoeken we de waarden en normen die hierbij een rol spelen.

Op dag twee duiken we dieper in de praktijk. We delen concrete methodieken waarmee je effectief het gesprek over seksualiteit en relaties kan aangaan. Daarbij behandelen we specifieke casussen van cliënten en reiken we praktische handvatten aan voor communicatie en ondersteuning.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- doceertechniek
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- casusbespreking aan de hand van een intervisiemodel
- zelf ervaren
- evaluatie.

OVER DE LESGEVER
Cathy De Feyter is orthopedagoog en seksuoloog. Ze geeft vorming en coaching aan jongeren en volwassenen met een beperking, ouders en professionele begeleiders over het thema relaties en seksualiteit. Ze praat graag over thema’s waar anderen van blozen, zoals ‘hoe raak je aan de praat’ tot ‘praten over kinderwens’.

VOOR WIE
Begeleiders uit de sector die hun cliënten met een verstandelijke beperking gepast willen ondersteunen bij hun vragen rond relaties en seksualiteit.

CONTACTGEGEVENS
Cathy De Feyter
tel: 0486179026
mail:cathy.defeyter@hotmail.com

SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
Ruime locatie met internetverbinding

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 10 Maximum deelnemers: 12 Opleider: Cathy De Feyter
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector