ICOBA - Conflicthelden.be: aan de slag in het offline en online begeleiden van conflictsituaties samen met jouw conflicthelden - IN COMPANY

Met deze vorming ontwikkel je inzichten in blended werkvormen voor conflicthantering. Je frist je basishouding conflicthantering op en je leert jongeren taal geven aan hun noden en gevoelen. Je kan oplossingen aanreiken in verschillende fasen van een conflict.

Programma

Ben je een professional die jongeren (13-18j) begeleidt rond conflicten? Dan biedt deze vorming je een innovatief instrument om je begeleiding te ondersteunen!

Je maakt kennis met Conflicthelden.be en je versterkt je eigen vaardigheden en die van jongeren in het omgaan met conflictsituaties. Aan de hand van veiligheidsplannen en signalenplannen, interactieve oefeningen en methodieken krijg je de juiste tools om jongeren te begeleiden bij een conflict. Werken aan veerkracht en weerbaarheid? Inzetten op alternatieve conflict- of copingsstijlen? Emotie-regulatie en rust vinden? Omgaan met frustraties, agressie en pesten? Deze training gaat dieper in op deze thema’s en geeft je de juiste bagage mee om een held te worden in het begeleiden van conflictsituaties. De bijhorende website Conflicthelden.be biedt jongeren en hun begeleiders een eenvoudige oplossing op maat die aansluit bij hun leefwereld en noden en overbrugt tegelijkertijd drempels van tijd en afstand.

In deze training…
• kom je te weten wat de theoretische achtergrond is van doeltreffende conflicthantering en de website van conflicthelden,
• verwerf je de nodige vaardigheden en tools om met de website van Conflicthelden jongeren te begeleiden op maat,
• sta je stil bij de agressiecurve en basishouding in relatie tot de methodieken van Conflicthelden,
• leer je blended manieren van conflicthantering inzetten in je individuele of groepsbegeleiding,
• krijg je je aan de hand van casussen inzichten in hoe je methodieken van Conflicthelden kan inzetten.

Alle deelnemers dienen tijdens de vorming over een laptop te beschikken om de website aan de hand van oefeningen te leren gebruiken.

De website van Conflicthelden.be werd samen met jongeren en professionals onderzocht aan hogeschool UCLL en op basis van principes uit de oplossingsgerichte therapie en cognitieve-gedragstherapie uitgewerkt.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
We verkennen de theoretische achtergrond van doeltreffende conflicthantering en de applicatie www.conflicthelden.be. We staan stil bij praktijkvoorbeelden, filmpjes en oefeningen. Aan de hand van casussen en rollenspelen worden nadien je competenties in werkgroepjes verder aangescherpt en besproken. We zorgen ervoor dat je het geleerde ook nadien direct kan inzetten op de werkvloer.

Deze vorming komt het meest tot zijn recht wanneer ze face-to-face (offline) georganiseerd wordt. Wanneer dit niet mogelijk is voorzien we daarentegen een waardig online alternatief.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 halve vormingsdag = 1 dagdeel

START EN EINDUUR
Overeen te komen

VOOR WIE
Professionals die in aanraking komen met jongeren (13 – 18j) in conflictsituaties in PC 331 en 319.01, zoals begeleiders, opvoeders, (psychiatrisch) verpleegkundigen, contextbegeleiders, pedagogisch personeel, psychologen, (zorg)leerkrachten, sociaal werkers…

OVER DE LESGEVER
Deze vorming kan gegeven worden door een van de volgende personen:
• Benny Leesen is Bachelor in de Orthopedagogie en praktijklector aan de hogeschool UC Leuven-Limburg. Hij geeft reeds jaren training en vorming in agressie- en conflicthantering en is master trainer Life Space Crisis Intervention. Als coach, trainer en bemiddelaar beschikt hij over een ruim scala van begeleidingsmethodieken. (oa. Supervisie, forumtheater..)
• Hanne Leirs is Bachelor in de Orthopedagogie en Master in de Onderwijsinnovatie. Ze is als praktijklector verbonden aan de hogeschool UC Leuven-Limburg. Ze geeft reeds jaren training en vorming in agressie- en conflicthantering en is senior training Life Space Crisis Intervention. Samen ontwikkelde ze in onderzoek ook mee de blended hulpverlening achter Conflicthelden.be

CONTACTGEGEVENS
hanne.leirs@ucll.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Indien vorming offline:
• Stabiele Wifi en internettoegang voor deelnemers en lesgevers.
• Een ruimte met voldoende ruimte, stoelen en tafels om in aparte groepjes met 2 te oefenen.
• Deelnemers dienen zelf (evt. per 2) over een laptop, tablet of (desnoods smartphone) te beschikken om tijdens de vorming online met www.conflicthelden.be aan de slag te gaan.
• Beamer, aansluiting HDMI/VGA en geluidsboxen. Flipchart en stiften (indien mogelijk).
• We brengen zelf een laptop en PowerPoint met materiaal mee op usb-stick en sturen achteraf ondersteunend materiaal digitaal door.

Indien vorming online:
• Stabiele Wifi en internettoegang.
• Deelnemers dienen zelf over een laptop of tablet te beschikken om tijdens de vorming online met www.conflicthelden.be aan de slag te gaan.
• Rustige ruimte om ongestoord te werk te gaan.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 20 Opleider: UC Leuven-Limburg - Expertisecentrum Resilient People
Organisator: ICOBA Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector