Betekenisvolle interactie met kinderen - ONLINE

Na deze vorming kan je:
- duidelijk definiëren wat er verstaan wordt onder betekenisvolle interacties met kinderen
- kritisch reflecteren over welke essentiële elementen nodig zijn om betekenisvolle interacties te bevorderen, zowel in je eigen handelen als in de structurele randvoorwaarden en de organisatie van de opvang
- in concrete situaties, zowel in spel als in zorgmomenten, nauwkeurig identificeren welke elementen wel of niet bijdragen aan warme en betekenisvolle interacties
- een kritische reflectie toepassen op je eigen gedrag en handelen als het gaat om interacties met kinderen
- concrete actiepunten formuleren voor jezelf en/of voor de werking om betekenisvolle interacties te versterken en te verbeteren.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 12 september 2024 09:30 - 12:30 Online - -
do 07 november 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

In deze vorming ontdek je hoe je op een liefdevolle manier met kinderen kunt omgaan, en het begint allemaal met jouw (lichaams)taal.

We gaan dieper in op het belang van betekenisvolle interacties met kinderen en bieden concrete handvatten voor hoe je dit kunt toepassen tijdens verzorgingsmomenten en spelsituaties. Je krijgt directe inspiratie en de kans om te delen en te oefenen. Samen analyseren we tal van situaties, met behulp van filmpjes, en behandelen we zowel verbale activiteiten als het begeleiden van spelimpulsen en het gebruiken van routine-activiteiten voor rijke interacties.

We kijken kritisch naar je eigen handelen en structurele aspecten in je dagelijkse praktijk, zoals de dagindeling en het gebruik van ruimte. Bovendien koppelen we deze vorming aan dimensies 3 en 4 van het zelfevaluatie-instrument MeMoQ: emotionele ondersteuning en educatieve ondersteuning.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Ervaringsuitwisseling, stellingen, casusbespreking, filmfragmenten analyseren en bespreken, oefenen in positief benoemen van gedrag en inspelen op gedrag van kinderen, oefenen in opzetten van warme interacties in zorg en spel, actiepunten formuleren.

Duur: 2 x een halve dag

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar

OVER DE LESGEVER
Birgit De Boevere studeerde Pedagogie van het Jonge Kind aan de Arteveldehogeschool en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvangvoorzieningen over diverse pedagogische thema’s.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Praktisch

Startdatum: 12 sep 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 2 dagen Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24BI3-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: interactie met kinderen Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang