Coaching

Coaching in de werkcontext gaat om een ontwikkelingstraject waarbij een medewerker of leidinggevende een leerdoel in de diepte uitspit.

 

Coaching krijgt meer en meer erkenning als waardevolle leervorm.

Dit vraagt om inzicht in wat coaching nu precies is en hoe dit kan ingezet worden in het kader van het werk.

 hoe gaat coaching in zijn werk? waar vind ik een coach? Hoeveel kost het? Wat zijn aandachtspunten?

Wat is coaching?

Om te omschrijven wat coaching nu juist is, verwijzen we naar de definitie die de Nederlandse Orde van Beroepscoaches gebruikt: 

"Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:

  • bewustwording en persoonlijke groei
  • het vergroten van zelfvertrouwen
  • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Coach en gecoachte nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces."

Door een coach onder de arm te nemen werk je actief aan je competenties, vergroot je jouw vermogen tot zelfreflectie en werk je aan je kwaliteiten in het algemeen.

Waarom kies je voor een externe coach?

Er zijn goede argumenten om in bepaalde situaties een externe coach in te schakelen. Deze persoon van buiten de organisatie is onafhankelijk, heeft geen direct belang bij de uitkomst van een coachtraject en beschikt over specifieke competenties (kennis, vaardigheden en houdingen).

In het algemeen geldt het advies dat inhoudelijke en praktische zaken zich goed lenen voor coaching-on-the-job (door de leidinggevende of door een andere interne coach). Naarmate de vraagstelling persoonlijker wordt en een diepgaander analyse vereist, is het raadzaam om de coaching uit te besteden.

Hoe kies je een coach?

Op het internet vind je meteen een hele waslijst aan coaches. 
Maar hoe scheid je het kaf van het koren? 

Deze tips helpen je hierbij:

een coach kiezen. Enkele tips
  1. Schakel je netwerk in.  Vraag bij collega's, vrienden en kennissen of tijdens netwerkbijeenkomsten na of er iemand positieve ervaringen heeft met een bepaalde coach.
     
  2. Ga na aan welke eisen de coach moet voldoen. Elke coach heeft immers zijn eigen persoonlijkheid en coachingsstijl.  Bij wat voor persoon stelt de coachee zich gemakkelijk open? Liever een man of vrouw? Jong of oud? Andere persoonlijke voorkeuren?
     
  3. Neem een kijkje op de website of facebookpagina van een coach.  Zo krijg je al wat zicht op de werkwijze en de stijl van een coach.
     
  4. Contacteer meer dan één coach alvorens een keuze te maken. Bel hen op, vraag naar hun visie en aanpak, het uurtarief en een eerste indicatie van de duur en het aantal sessies dat bij deze coachvraag nodig kan zijn.
     
  5. Vraag naar referenties. Heeft de coach ervaring met het thema, met het werkveld? Elke organisatie heeft immers zijn eigenheid en cultuur.  Social-profitorganisaties zijn fundamenteel anders dan gewone bedrijven.
     
  6. Beschikt de coach over een certificaat of is hij/zij aangesloten bij een netwerk van coaches? Een certificaat impliceert dat de coach zich heeft geconformeerd aan een ethische/gedragscode.  Aansluiting bij een netwerk duidt op voortdurende bijscholing en ondersteuning van de coach. De grootste garantie op kwaliteit krijg je als je een ervaren en professionele coach neemt

 

De matching tussen coach en coachee is ongetwijfeld het belangrijkste criterium voor de keuze. Voel je je goed bij de coach?  Neem daarom pas een definitieve beslissing na een kennismakingsgesprek.

De kwaliteit van coaching toont zich in de interactie, met jou als opdrachtgever of klant. De Ondersteen

Hoe verloopt een coachtraject?

Coaching start met een oriënterend gesprek over de coachvraag en het coachdoel.  Het aantal gesprekken en het ritme van de afspraken varieert, afhankelijk van de coachvraag en de werkwijze.  Gemiddeld duurt een gesprek 1,5 tot 2 uur . De plaats van het gesprek leg je in onderling overleg vast.  Bij voorkeur is dit een andere locatie dan de werkplek.

Hoeveel kost een externe coach?

Hou er rekening mee dat er heel diverse tarieven gevraagd worden. Prijzen variëren van € 50 tot € 200/uur.  Ook het aantal gesprekken, en dus de totaalprijs, verschilt nogal per coach.

Informeer je daarom vooraf over de kostprijs en de geschatte duur van het traject.

Je betaalt toch ook de opleidingen die je medewerkers volgen? Coaching is een sterke leervorm. 

Als werkgever heb je er baat bij dat medewerkers zich goed voelen op het werk én ontwikkelvraagstukken oppakken. Via coaching ondersteun je de medewerker om resultaatgericht te werken aan leerdoelen.

Check of je coaching in aanmerking komt voor één van de volgende regelingen:

  • Coaching rond verbindende communicatie
    VIVO betaalt de kosten voor individuele coaching bij communicatievraagstukken terug. Lees hier alles over de voorwaarden en procedure. 

     
  • Coaching van een team rond verbindende communicatie
    VIVO en de vormingsfondsen financieren incompany teamcoachings en teamopleidingen rond verbindende communicatie. Klik hier voor meer info. 
     
  • Loopbaanbegeleiding
    Volg je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum, dan kan je betalen met loopbaancheques. Lees hier meer over dit VDAB-aanbod.

     
  • Vormingsbudget
    Organisaties die recht hebben op een vormingsbudget via VIVO,  kunnen de kosten voor een coachingstraject laten terugbetalen.