Aan de slag met duplopopjes als begeleidingsmethodiek - IN COMPANY

Na deze vorming kan de deelnemer:
- duplopopjes effectief gebruiken:
de duplopopjes effectief inzetten als een krachtig communicatiemiddel.
- de werkelijkheid van de cliënt visualiseren:
de externe en interne werkelijkheid van de cliënt visualiseren met behulp van duplopopjes.
- samenwerken met de cliënt:
samen met de cliënt aan de slag te gaan met de visualisaties, waardoor inzicht wordt verkregen en de communicatie wordt verbeterd.

Programma

In de wereld van begeleiding is effectieve communicatie van onschatbare waarde. Het gaat niet alleen om wat je zegt en hoe je jezelf uitdrukt, maar ook om de kracht van visuele communicatie. Dit geldt zeker voor mensen voor wie verbale communicatie een uitdaging vormt.

Onze praktijkgerichte vorming biedt je een diepgaand inzicht in de kracht van beeldtaal, met de nadruk op de duplomethodiek en 'een taal erbij'. Deze benaderingen worden belicht vanuit twee theoretische perspectieven, waardoor je een breed scala aan tools en technieken leert kennen:

- Het contextuele perspectief: we nemen je mee in de wereld van Ivan Nagy's contextuele gedachtengoed. Hier draait alles om het visualiseren van de relationele realiteit van de cliënt. Door het gebruik van poppetjes worden familieleden, partners, kinderen en anderen tot leven gebracht. Deze methode duidt de onderlinge relaties, gedragspatronen, communicatiegewoonten en invloeden. Met deze inzichten kan je effectiever begeleiden en ondersteunen.

- Het oplossingsgerichte perspectief: Vanuit het oplossingsgerichte gedachtegoed leer je hoe je de krachten en mogelijkheden van de cliënt kunt visualiseren met behulp van poppetjes en ander materiaal. Dit stelt je in staat om samen met de cliënt toekomstperspectieven te creëren en nieuwe wegen naar welzijn te verkennen.

Deze vorming biedt een rijke leerervaring die je direct kan toepassen in je begeleidingswerk. Je zult ontdekken hoe beeldtaal deuren opent naar diepere communicatie en inzicht, en hoe het je helpt om effectiever te werken met cliënten van diverse achtergronden en communicatieniveaus.

WERKVORMEN EN METHODIEK
We werken met theoretische duiding, demonstratie en actieve oefeningen met duplopopjes in kleinere groepjes.

OVER DE LESGEVER
Anne Bongaerts was vormingsverantwoordelijke en begeleider bij Staf vzw. Ze heeft ruime ervaring in het werken met personen met een beperking en bouwde heel wat exepertise op als opleider in communicatie- en relatiegerichte creatieve methodieken.

VOOR WIE
Alle werknemers uit de sector.

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE
- ruim lokaal
- beamer en projectiescherm

VOORWAARDEN
- Alleen vormingen en opleiders uit de brochure komen in aanmerking.
- Jouw organisatie en de eventuele andere organisaties behoren tot hetzelfde paritaire comité.
- Ten minste 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs kunnen niet deelnemen.
- De opleiding moet voor 31 december van het kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minstens 6 uur.
- De vorming vindt plaats tijdens de werkuren of wordt beschouwd als arbeidstijd.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 12 Opleider: Staf vzw
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector