Hechting: wegwijzer en doodlopende sporen - IN COMPANY

Na deze vorming:
- Heeft de deelnemer kennis van hechtingstheorie:
Je krijgt een solide begrip van de theorie achter 'hechting', inclusief de historische ontwikkeling en recente onderzoeksinzichten.
- Kent de deelnemer de implicaties voor therapeutisch en hulpverlenend werk:
Je begrijpt hoe deze theoretische inzichten van invloed zijn op therapeutisch en hulpverlenend werk, en kan deze toepassen in de praktijk.
- Kent de deelnemer interventiemethodieken:
Je oefent met interventiemethoden die ondersteunend werken bij hechtingsproblemen, gebaseerd op zowel eigen casuïstiek als aangebrachte voorbeelden.
- Herkent de deelnemer circulaire communicatiepatronen:
Je bent in staat om circulaire patronen in communicatie te onderzoeken en te gebruiken als middel om ouder-kind dynamieken bespreekbaar te maken.
- Kan de deelnemer omgaan met moeilijkheden:
Je kan effectief omgaan met moeilijkheden in communicatie en behoudt de aansluiting met de gesprekspartner.
- Kan de deelnemer hechtingsverhalen analyseren:
Je kan hechtingsverhalen op een genuanceerde manier onderzoeken en onthullen.
- Kan de deelnemer breed denken over hechting:
Je ontwikkelt het vermogen om op een brede en genuanceerde manier te denken over hechting.
- Kan de deelnemer steunend tussenkomen:
Je krijgt praktische handvatten om effectieve ondersteuning te bieden aan ouders, kinderen, gezinnen, en anderen die te maken hebben met hechtingsproblemen.

Programma

Kinderen en jongeren met een rugzak vol moeilijke ervaringen kunnen vastlopen in relaties, wat leidt tot lastig en onbegrijpelijk gedrag. Dit gedrag kan soms tot wanhoop leiden bij (pleeg- of adoptie)ouders, leerkrachten en hulpverleners. In dergelijke situaties kan er sprake zijn van hechtingsproblemen, waarbij het 'anders gehecht zijn' van deze kinderen en jongeren veel vertelt over hun achtergrond en ervaringen.

Dag 1:
- Hechting en opvoedingsinstructies:
We verkennen hoe een gezonde hechting maatschappelijk en wetenschappelijk wordt gedefinieerd en welke instructies er zijn met betrekking tot ouderschap en opvoeding. We onderzoeken samen met de deelnemers de voor- en nadelen van deze opvattingen.
- Hechtingsstoornis en opvoedingsinstructies:
We staan stil bij de definitie van hechtingsstoornis en de bijbehorende opvoedingsinstructies. Samen met jou en de andere deelnemers analyseren we de mogelijkheden en complexiteiten die gepaard gaan met deze definities en instructies.
- Historische ontstaansgeschiedenis van hechtingstheorieën:
We bekijken de oorsprong van hechtingstheorieën, zoals die van Bowlby en Ainsworth, en onderzoeken de aannames en onbedoelde neveneffecten die door de jaren heen zijn ontstaan.
- Evoluties en systeemtheoretische kaders:
We staan stil bij recente ontwikkelingen op het gebied van hechting en onderzoeken kaders vanuit systeemtheoretisch denken die ondersteunend kunnen zijn bij het werken met kinderen en gezinnen die te maken hebben met hechtingsproblemen.

Dag 2:
- Steunende tussenkomsten:
We onderzoeken welke soorten hulpverleningsrelaties als ondersteunend worden ervaren bij kinderen en jongeren met hechtingsproblemen.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- interactieve werkvormen
- rollenspelen
- oefeningen
- huiswerkopdrachten
- literatuurbespreking.

OVER DE LESGEVER
Kristel Kuppens is klinisch psycholoog en systeemtheoretisch psychotherapeut.

VOOR WIE
Hulpverleners die interesse hebben in het thema en die ene vorming over het thema kunnen gebruiken in hun loopbaan en/of dagelijks leven.

CONTACTGEGEVENS
Hannah Snyers
tel: 03/237 01 52
mail: Hannah.Snyers@iaac.eu

SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
In overleg met de opleider.

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 14 Opleider: Interactie-Academie VZW
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector