ICOBA - Omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking en dementie - IN COMPANY

Met deze vorming kom je te weten hoe verschillende vormen van dementie tot uiting komen bij mensen met een verstandelijke beperking. Je leert begrijpen wat er aan de hand is en waarombepaald ‘verward’ en moeilijk hanteerbaar gedrag zich voordoet. Je ontdekt welke impact je eigen handelen en de omgeving heeft op een persoon met dementie en krijgt handvaten om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Programma

Personen met een verstandelijke beperking en dementie krijgen vaak te maken met psychologische en psychiatrische problemen. Het is een uitdaging om te begrijpen waar welke emoties vandaan komen: heeft het te maken met rouw, depressie, angst, wanen en hallucinaties, ontremd gedrag...?

In deze vorming gaan we hier dieper op in. Hoe kom je te weten wat er aan de hand is? We kijken grondiger naar de differentiële diagnose en reiken methodieken aan zoals het ABC-schema.

We gaan na of je moeilijk hanteerbaar gedrag kan koppelen aan een specifieke vorm van dementie en maken de algemene basishouding concreet.

We geven praktische tips mee in functie van een aangepaste omgeving.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
De vorming combineert informatie geven met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, bespreking van casusmateriaal en vertaling naar eigen cliënten, reflectie- en actieve oefeningen, gebruik van het werkboek, beeldmateriaal.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen
2 vormingsdagen = 4 dagdelen

Heb je een basisinzicht in dementie?
Kan je symptomen van dementie en gevolgen op gedrag herkennen, weet je hoe je jouw communicatie aanpast en heb je inzicht in factoren die veranderend gedrag beïnvloeden bij personen met een verstandelijke beperking? Dan volstaat 1 dag.
Ontbreekt die kennis?
Dan vraag je een vormingsdag extra aan waarin we je onderdompelen in de wereld van dementie

START- EN EINDUUR
9u30 - 16u00

VOOR WIE
Begeleiders uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie met enige basiskennis van de doelgroep.

OVER DE LESGEVER
Hadewych Schepens is orthopedagoge bij Alvinnenberg vzw en werkzaam aan een doctoraat over levenskwaliteit van oudere mensen met een verstandelijke beperking aan de KU Leuven. Ze is in 2018 eveneens afgestudeerd als referentiepersoon dementie.

Boelina Sikma en Carine Ostyn zijn resp. stafmedewerker ortho-agogiek en afdelingsverantwoordelijke bij De Lovie vzw in Poperinge. Ze zijn betrokken geweest bij de opmaak van de cursus over dementie en verstandelijke beperking.

Het onderdompelen in de wereld van dementie gebeurt door een dementie-expert van het regionale expertisecentrum dementie. Zij hebben veel ervaring in het geven vorming en houden voeling met het werkveld.

CONTACTGEGEVENS
Secretariaat Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Berchem
03 609 56 14
secretariaat@dementie.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Lokaal met projectmogelijkheid (beamer of scherm)
flipover
tafels en stoelen voor elke deelnemer

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 20 Opleider: Expertisecentrum dementie Vlaanderen (ECD)
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector