ICOBA - Pesten tussen collega's: wat kan ik hier mee - IN COMPANY

Met deze vorming verwerf je inzicht in pesten tussen collega’s en leer je hoe je dit gedrag op de werkvloer zo vroeg mogelijk kan detecteren. Je leert hoe je best reageert als er gepest wordt in je team of organisatie en hoe je ervoor zorgt dat jouw acties veilig blijven voor iedereen.

Programma

Geen enkele organisatie kan garanderen dat er niet gepest wordt tussen collega’s. De kans dat jij met pesten te maken krijgt is dus reëel: misschien zie je het gebeuren in je team, ben je er zelf slachtoffer van of ben je je ervan bewust dat jouw gedrag als pesten geïnterpreteerd kan worden. Pesten staat een veilige werkomgeving in de weg en dus is het belangrijk om ermee aan de slag te gaan.

Dat kan vragen oproepen, zoals: “Niemand reageert, vinden ze dat hier dan normaal gedrag?”, “wat kan ik vanuit mijn positie doen, ik ben geen leidinggevende!”, “ik wil opkomen voor het slachtoffer, maar hoe zorg ik ervoor dat ik niet zelf gepest word?” Opstaan tegen pesten vereist niet alleen een idee hebben van wat je beter wel en niet doet, het vraagt ook moed!

In deze opleiding focussen we op wat ieder personeelslid – los van de functie – zélf kan doen op het moment dat er gepest wordt. Hieronder enkele vragen die aan bod komen:
• Detecteren: wat is pesten en hoe ontstaat het? Op welke manieren wordt er op de werkplek gepest? Welke signalen kunnen op pesten wijzen?
• Aanpakken: wat doe je beter wel of niet als je zelf gepest wordt? Hoe kan je collega’s ondersteunen die gepest worden? Hoe kan pesten gestopt worden en wat kan je daar zelf in doen? Wie betrek je daarbij? Welke risico’s en valkuilen zijn er en hoe kan je ze vermijden?
• Hoe kan je de situatie opvolgen? Hoe kan je ervoor zorgen dat het veilig blijft voor iedereen? Wanneer betrekt je een leidinggevende? Waar kan je terecht als de situatie niet stopt?

Belangrijk: deze opleiding wil medewerkers sterken in het omgaan met pesten (algemene preventie). Het is géén begeleiding voor een team dat vastloopt door pestgedrag, noch een programma dat slachtoffers of daders van pesten kan helpen in een reële pestsituatie. Wordt er binnen je organisatie gepest en zoek je daarbij begeleiding, dan raden we je aan contact te zoeken met de interne of externe vertrouwenspersoon of een teamcoach.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
De cursus vertrekt vanuit een kader, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de preventiepiramide. Een powerpoint met schema’s en stappenplannen ondersteunt de opleiding. Via reflectie-oefeningen en casusbespreking maken we de transfer naar de eigen werkvloer.
Er is ruimte voor vragen en het bespreken van eigen casussen.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 of 2 dagen = 2 of 4 dagdelen
In de ééndaagse versie ligt het accent vooral op het overbrengen van het kader (met beperkt enkele oefeningen). In een tweedaagse versie is er ruimte voor enkele uitgebreide casusbesprekingen en transfer naar de eigen werking.

Idealiter klassikaal, maar bij overmacht of in heel specifieke situaties kan het ook (deels) online.

START- EN EINDUUR
Af te spreken in onderling overleg.

VOOR WIE
Alle personeelsleden.

OVER DE LESGEVER
Hilde Leonard versterkt opvoeders(teams) in hun (gezags)relatie met kinderen en jongeren, vooral daar waar deze kinderen en jongeren gedrag laten zien dat opvoeders voor dilemma’s stelt of als opvoeders zich machteloos voelen
Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet is haar belangrijkste kader. Een warme relatie en krachtig, gezamenlijk gezag zijn daarvan belangrijke elementen. Ze begeleidt programma’s rond o.a. agressie, pesten, conflicten, samenwerken met ouders. Lees meer op www.HildeLeonard.be

CONTACTGEGEVENS
Hilde Leonard
Windekekouter 59
9860 Scheldewindeke
09 324 63 31
Hilde.leonard@pandora.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Graag een ruimte waar vrij bewogen kan worden
Een stoel per deelnemer, tafels aan de kant.
De organisatie voorziet beamer en computer. Ik breng een powerpoint mee op usb-stick en stuur achteraf ondersteunend materiaal digitaal door.

Ik werk niet in de provincie Limburg.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Hilde Leonard
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector