Samen beslissen – of hoe interessant verschil tussen mensen wel kan zijn

Na deze vorming kan je:
- inzicht verwerven in verschillende benaderingen om met verschillen van mening om te gaan
- vertrouwd raken met de methode van deugdzaam en werkzaam onderhandelen, inclusief een praktisch stappenplan
- begrijpen hoe deugdzaam en werkzaam onderhandelen een alternatieve manier van gezamenlijke besluitvorming kan bevorderen
- oefenen in het toepassen van het voorgestelde stappenplan als een systematische en participatieve benadering om tot breed gedragen afspraken te komen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
ma 27 mei 2024 09:30 - 16:00 VCOK Raas Van Gaverestraat 67 A Gent

Programma

Verschillende meningen in je team of tussen kinderopvang en ouders zijn volkomen natuurlijk. Deze diversiteit aan perspectieven is uitermate boeiend en hoeft absoluut geen struikelblok te vormen.

Deze vorming biedt je de kans om te leren hoe je vanuit deze verscheidenheid tot consensus kunt komen. Het draait hier niet om conflictoplossing, maar om samen tot weloverwogen beslissingen te komen. We zullen oefenen met een praktisch stappenplan.

Je leert op een gestructureerde en participatieve wijze tot gedeelde overeenkomsten te komen. Door het doordacht toepassen van onderhandelingstechnieken, kun je rekening houden met de belangen van alle betrokkenen en dat alles zonder dat het onnodig veel tijd kost.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Aan de hand van praktijkgerichte oefeningen zetten we je aan om de verschillende stappen in het proces met elkaar te oefenen.

VOOR WIE
Leidinggevende en pedagogische coaches voor gezins- en groepsopvang 0-12 jaar

DUUR
1 dag

OVER DE LESGEVER
Jef Scheirlinck studeerde af als gegradueerde in de orthopedagogie. Hij coacht leidinggevenden, begeleiders en teams. Hij geeft ook vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang en dit vooral over de thema’s samenwerken in team, communicatie, begeleiden van veranderingsprocessen, leidinggeven in kinderopvang, samenwerken met ouders en kwaliteit en zelfevaluatie.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 27 mei 2024 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24SB1 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang