Basiscursus relaties en seksualiteit. Leer praten over seksuele gevoelens, relaties en weerbaarheid

- Scherpstellen van visie:
Je kan de eigen visie op de beleving van seksualiteit door personen met een beperking te verfijnen en te verhelderen.
- Diverse perspectieven hanteren:
Je ontwikkelt de vaardigheid om diverse perspectieven te gebruiken bij het benaderen van het thema relaties en seksualiteit.
- Effectieve dialoog voeren:
Je bent in staat om via oefeningen en dialogen met personen met een beperking in te gaan op waarden en normen met betrekking tot relaties en seksualiteitsbeleving.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 23 april 2024 09:00 - 16:00 Hof van Watervliet Oude Burg 27 Brugge
di 30 april 2024 09:00 - 16:00 Hof van Watervliet Oude Burg 27 Brugge

Programma

Deze vorming is van onschatbare waarde voor iedereen die betrokken is bij het thema relaties en seksualiteit bij personen met een beperking. Leer hoe je op een open en respectvolle manier kan praten over seksuele gevoelens, masturbatie, relaties, homoseksualiteit en weerbaarheid.,

Tijdens deze vorming wordt je uitgenodigd om je eigen perspectieven op seksualiteitsbeleving bij personen met een beperking te verkennen. We bieden je verschillende brillen om dit complexe thema te benaderen. Via interactieve oefeningen en boeiende dialogen onderzoeken we de waarden en normen die hierbij een rol spelen.

Op dag twee duiken we dieper in de praktijk. We delen concrete methodieken waarmee je effectief het gesprek over seksualiteit en relaties kan aangaan. Daarbij behandelen we specifieke casussen van cliënten en reiken we praktische handvatten aan voor communicatie en ondersteuning.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- doceertechniek
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- casusbespreking aan de hand van een intervisiemodel
- zelf ervaren
- evaluatie.

OVER DE LESGEVER
Cathy De Feyter is orthopedagoog en seksuoloog. Ze geeft vorming en coaching aan jongeren en volwassenen met een beperking, ouders en professionele begeleiders over het thema relaties en seksualiteit. Ze praat graag over thema’s waar anderen van blozen, zoals ‘hoe raak je aan de praat’ tot ‘praten over kinderwens’.

VOOR WIE
Begeleiders uit de sector die hun cliënten met een verstandelijke beperking gepast willen ondersteunen bij hun vragen rond relaties en seksualiteit.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 23 apr 2024 | 09:00 - 16:00 Duur: 2 dagen
Code vorming: 319-24BC1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector