Niet aangeboren hersenletsel

Na deze vorming:
- Beschikt de deelnemer over een solide basis van kennis met betrekking tot de fysiologie en pathologie van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waardoor een beter begrip ontstaat van hoe NAH het brein beïnvloedt.
- Heeft de deelnemer een dieper inzicht verworven in hoe NAH wordt waargenomen en begrepen in de bredere samenleving, wat kan helpen bij het omgaan met vooroordelen en verwachtingen met betrekking tot NAH.
- Is de deelnemer in staat om onderscheid te maken tussen NAH en een verstandelijke beperking door aangeboren hersenletsel, en begrijpen hoe deze verschillende aandoeningen van invloed kunnen zijn op de begeleiding van individuen.
- Is de deelnemer sterker in het begeleiden van mensen met NAH door het toepassen van de praktische tips en richtlijnen die tijdens de vorming zijn geboden.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 10 oktober 2024 09:00 - 15:30 CC Hasselt Kunstlaan 5 Hasselt

Programma

Deze vorming biedt een diepgaande verkenning van de belangrijkste aspecten van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hoe hiermee om te gaan in de begeleiding.

Voormiddag
- Verkenning van de verschillende aspecten en uitdagingen waarmee mensen met NAH te maken krijgen.
- Basisinformatie over de structuur en functie van de hersenen, zodat je een beter begrip hebt van hoe NAH het brein kan beïnvloeden.
- Bespreking van hoe NAH zich kan manifesteren in gedragsveranderingen en veranderde belevingen.
- Onderscheid maken tussen NAH en aangeboren verstandelijke beperking en hoe dit de begeleidingsaanpak kan beïnvloeden.
- Praktische richtlijnen en suggesties voor effectieve begeleiding van mensen met NAH.
- Introductie van de bewoner met NAH om inzicht te krijgen in hun individuele behoeften en uitdagingen.

Namiddag
- Bespreking van communicatiestrategieën, inclusief of inpraten, negeren, vragen stellen over keuzes, en spreken namens anderen.
- Verkenning van de relatie tussen NAH en voedselinname en medicatiebeheer, en hoe hiermee om te gaan.
- Het belang van de bewoner met NAH weer in het heden te brengen wanneer ze afdwalen in gedachten of herinneringen.
- Bespreking van strategieën om bewoners te ondersteunen bij het omgaan met en accepteren van de veranderingen die het gevolg zijn van hun NAH.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Deze werkmethodiek is aangepast door gebruik van interactieve leermethoden om zo inzichtelijkheid te ontwikkelen en voeling te krijgen met mogelijke situaties op de (eigen) werkvloer.

OVER DE LESGEVER
De lesgever kan beroepen op een gedegen expertise en heel wat hands-on ervaring wat betreft mensen met een beperking en niet-aangeboren hersenletsel.
De bijkomende specialisatie van de lesgever ligt voornamelijk bij het begeleiden van groepen, het geven van vormingen en trainingen aan diverse doelgroepen in de zorgsector.

VOOR WIE
Medewerkers tewerkgesteld in PC319.01.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 10 okt 2024 | 09:00 - 15:30 Duur: 1 dag Opleider: Vormingscentrum Hivset vzw
Code vorming: 319-24NAH2 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector