Oplossingsgericht begeleiden

Na deze vorming, zal je in staat zijn om:
- effectief oplossingsgerichte gesprekken te voeren waarbij de focus gelegd wordt op het vinden van oplossingen en het benutten van kansen en talenten.
- mensen te motiveren om zelf actief op zoek te gaan naar oplossingen binnen hun eigen invloedsfeer en binnen de gestelde kaders.
- een meer coachende begeleidingsstijl te hanteren, waarbij cliënten ondersteund worden bij het formuleren van doelen en het nemen van concrete, haalbare actiepunten.
- beter te luisteren met oren gericht op het herkennen van mogelijkheden en sterke punten.
- effectieve vragen te stellen die de ander helpen om oplossingen te genereren en hun eigen kracht te ontdekken.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
ma 06 mei 2024 09:30 - 16:30 Clemenspoort vzw Overwale 3/1 Gent
di 07 mei 2024 09:30 - 16:30 Clemenspoort vzw Overwale 3/1 Gent

Programma

Tijdens deze vorming krijg je:
• een grondige introductie in de principes van oplossingsgerichte begeleiding
• de mogelijkheid om je oplossingsgerichte vaardigheden en gesprekstechnieken te verbeteren
• versterking van je oplossingsgerichte en coachende basishouding
• praktische tools en technieken die je direct kunt toepassen in je begeleidingswerk.

Kortom: deze vorming biedt je de kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om oplossingsgericht te werken en effectieve begeleiding te bieden. Het helpt je om positieve veranderingen te faciliteren en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee cliënten worden geconfronteerd.

WERKVORMEN EN METHODIEK
Typerend voor onze programma’s is de mix van oefening, praktijktheorie, uitwisseling en het inbrengen van relevante kaders. De vorming is vooral praktisch. Korte stukjes theorie worden opgevolgd met oefeningen. De deelnemers leren snel toe te passen gesprekstechnieken. De oefeningen tijdens de vormingsdagen zijn exemplarisch voor de oplossingsgerichte benadering: kleine stappen zorgen voor snelle succeservaringen die motiverend zijn om verder te willen leren en veranderen. We oefenen vanuit praktische, voor de deelnemers herkenbare, werksituaties.

OVER DE LESGEVER
Geert is sociaal agoog en sinds 2010 procesbegeleider bij Kwadraet. Begeleidingen situeren zich vooral binnen de thema’s: leiderschap, coaching, solution focus, teamwerk, train-the-trainer, vrijwilligerswerk. Practitioner in Deep Democracy – Gecertificeerd professional in MBTI – Fan van Solution Focus en co-creatieve interacties.
Wat is voor Geert de essentie van het begeleiden? Het creëren van een verbindende leeromgeving en daarin mensen zien groeien. Wat helpt??Even vertragen om dan het vonkje te zien ontstaan in en tussen mensen. Een doortastende vraag, een goedgeplaatste stilte. Wat schoonheid brengt: ”Vanuit mijn positivisme, mijn rust en verbindende kracht, merk ik dat mensen het vertrouwen voelen om telkens dat stapje vooruit te zetten.“??

VOOR WIE
Begeleiders en leidinggevenden.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 06 mei 2024 | 09:30 - 16:30 Duur: 2 dagen Opleider: Kwadraet
Code vorming: 319-24OB1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Interpersoonlijke communicatie Domein: Communicatie Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector