Systemische ingangen op het werken met ouders met een licht verstandelijke beperking

In deze vorming leer je:
- effectieve samenwerkingsrelaties op te bouwen met ouders die een licht verstandelijke beperking hebben
- de ondersteuning nauwkeurig af te stemmen op de leef- en betekeniswereld van deze ouders
- samen met deze ouders de uitdagingen die je ervaart te identificeren, te beoordelen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen om met deze uitdagingen om te gaan
- verschillende methodieken, zowel verbale als non-verbale, toe te passen om met deze ouders te communiceren en veranderingsprocessen te initiëren
- gerichtere kennis en een breder begrip te hebben van de relatie tussen deze ouders en hun kinderen, evenals het complexe samenspel van opvoeding, ontwikkeling en ouderschap
- verschillende benaderingen en concrete tools te hebben om met ouders in gesprek te gaan, te reflecteren en mogelijk op een andere manier relaties met hun kinderen vorm te geven.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
ma 18 november 2024 09:00 - 16:00 Clemenspoort vzw Overwale 3/1 Gent

Programma

In deze vorming staat de samenwerking met ouders met een licht verstandelijke beperking centraal. We richten ons op verschillende benaderingen om deze ouders te ondersteunen bij het herstellen van de band met hun kinderen. Daarnaast bespreken we manieren waarop we met deze ouders kunnen communiceren en oefenen, zodat ze op een meer verbonden manier met hun kinderen kunnen omgaan, spreken en spelen.

Tijdens de vorming zullen we aan de hand van casussen, rollenspelen en ervaringsoefeningen, praktische vaardigheden en inzichten ontwikkelen. Je leert hoe je effectief kunt samenwerken met ouders met een licht verstandelijke beperking om het welzijn van hun kinderen te bevorderen.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- rollenspelen
- ervaringsoefeningen
- videomateriaal
- diverse methodieken (visualiseren, externaliseren …).

VOOR WIE
Alle medewerkers tewerkgesteld in de sector.

OVER DE LESGEVER
Loes Maes is klinisch psycholoog en systeemtheorisch psychotherapeut.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 18 nov 2024 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: Interactie-Academie VZW
Code vorming: 319-24SI2 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector