Babygebaren - ONLINE

Na deze vorming kan je:
- benoemen wat babygebaren zijn en welke bijdrage ze kunnen leveren aan de ontwikkeling van baby's
- via deze introductie overwegen om al dan niet met babygebaren te werken in de eigen praktijk
- verschillende babygebaren gebruiken om effectief te communiceren met baby's en jonge kinderen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 14 november 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Voordat baby's zelfs maar kunnen praten, begrijpen ze al een schat aan woorden. En wat nog opmerkelijker is: ze hebben van nature de drang om hun handen te gebruiken.

Babygebaren is dé methode waarmee baby's kunnen laten zien wat ze nodig hebben, wat ze waarnemen en wat er in hun kleine wereldje omgaat. Het is een krachtige, eenvoudige en praktische vorm van communicatie die niet alleen het zelfbewustzijn van je kind bevordert, maar ook hun taalontwikkeling stimuleert.

In deze vorming duiken we in de wereld van babygebaren. Je ontdekt wat het is en, nog belangrijker, waarom je het zou moeten gebruiken. Je krijgt inzicht in de talloze voordelen die babygebaren voor de emotionele, intellectuele en taalkundige ontwikkeling van het kind.

We gaan in op de wanneer en hoe van babygebaren, met speciale aandacht voor de kinderopvang. Dit doen we allemaal interactief, met boeiende foto's en filmpjes, en ruimte voor al je vragen over het gebruik van babygebaren.

Last but not least, krijg je de kans om zelf babygebaren te leren en te oefenen zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan.

Deze vorming omvat:
- Een krachtige introductie over hoe taalverwerving in zijn werk gaat, met een nadruk op het onderscheid tussen begrip en productie van taal.
- Wat babygebaren precies zijn en wat ze niet zijn, en de oorsprong van deze methode.
- Waarom babygebaren inzetten? Ontdek het plezier en de voordelen ervan voor de ontwikkeling van kinderen, zowel emotioneel, intellectueel als taalkundig.
- Praktische tips over wanneer en hoe je babygebaren kunt gebruiken, en waar je op moet letten in de kinderopvang.
- Actief oefenen met verschillende babygebaren, zodat je er meteen mee aan de slag kunt gaan.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Qua methodieken ligt de nadruk op interactie. Een presentatie met veel foto’s en filmpjes vormt de leidraad. Er is gesprek met de groep met vooral ook veel ruimte voor vragen over het gebruik van babygebaren in de kinderopvang. Tijdens de introductie leert en oefent de groep een aantal gebaren, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar.

OVER DE LESGEVER
Anke Wulteputte, freelance medewerker VCOK, bachelor in logopedie en audiologie.
Justine Aerts, freelance medewerker VCOK, opleiding tolk Vlaamse gebarentaal.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Praktisch

Startdatum: 14 nov 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24BG3-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Persoonlijke groei Domein: Persoonlijke vaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang