Welke subsidies zijn er als ik jongeren opleid op de werkvloer?

Dankjewel dat jij jongeren opleidt in je organisatie!
VIVO en de vormingsfondsen voorzien ondersteunende middelen. Die verschillen per sector.
Daarnaast voorziet de overheid ook een aantal steunmaatregelen.

Financiële ondersteuning over de sectoren heen

In de loop van het 2021 worden door VIVO in samenwerking met de betrokken vormingsfondsen (voor de private sector) gratis mentoropleidingen aangeboden.

Meer info

Dankzij de doelgroepvermindering voor leerlingen alternerend leren, kan een werkgever totmaximaal €1.000 per kwartaal RSZ-korting krijgen op de leervergoeding die betaald wordt. In het geval van een OAO ligt de RSZ-bijdrage die betaald wordt op de leervergoeding lager dan €1.000 en wordt de RSZ-bijdrage dus voor 100% gerecupereerd.

Meer info

 

Werkgevers die een mentor aanduiden die minimaal 5 jaar beroepservaring heeft en beschikt over een attest van gevormde mentor of beschikt over een pedagogisch diploma komen in aanmerking voor een RSZ-korting van max. €800/kwartaal op de loonkost van deze mentor. Voor elke begonnen schijf van 5 leerlingen die worden begeleid/opgeleid kan er één mentorkorting aangevraagd worden. Dit geldt overigens ook voor gewone stagiairs, al zijn de regels dan een beetje anders.

Meer info

Voor elke mentor die één tot vier jongeren begeleidt, betaalt Actiris een Mentorpremie van 1.750 euro netto per jaar. 

Meer info

Wanneer de jongere jonger is dan 18 jaar bij de opstart, kom je misschien in aanmerking voor de stagebonus. Om te weten of je hier recht op hebt, kan je gebruik maken van een simulator. 

Meer info