Gratis taalondersteuning voor jongeren die werkplekleren

Stel je een jongere met beperkte taalvaardigheid Nederlands tewerk via een overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO)? Of met een deeltijdse arbeidsovereenkomst Sociale Maribel in het kader van “leren en werken”?

Dan kan je voor deze jongere gratis taalondersteuning vragen.

Afbeelding
school

Wat houdt deze taalondersteuning precies in?

Ervaren taalondersteuners uit de sector geven bij jou op de werkvloer taalondersteuning die ze afstemmen op het niveau van de jongere en de noden in de werkomgeving. De begeleiding vindt plaats binnen de werkuren. Collega’s krijgen tips om de jongere te helpen met het Nederlands.

Ben je werkgever in de Vlaamse sectoren voor Opvoeding (PC 319.01), Socioculturele organisaties (PC 329.01), Kinderopvang of Welzijn (PC 331)? Dan kan jij voor jouw jongere 32 uren gratis taalondersteuning vragen. Dat kan individueel, in groep of via een combinatie.

Let wel: wanneer een geplande afspraak met één of meerdere deelnemers last-minute niet kan doorgaan omdat je de taalopleider niet (tijdig) verwittigd hebt, dan kan die jouw organisatie een no show fee aanrekenen. Die bijdrage wordt niet door ons gefinanciert.

Hoe kan je hier gebruik van maken?

1. Contacteer een taalopleider uit onze lijst met aanbieders, die samengesteld is door de werkplekarchitecten.

De taalopleider maakt eerst een analyse van de werksituatie en de taalcontext. Daarna volgt een intakegesprek en een screening op taalniveau. Op basis van de analyse, de taalscreening en het gesprek stippelt hij een aangepast taaltraject uit voor de jongere(n).

Je maakt samen met de taalopleider afspraken over de inhoud, de vorm (individueel of in groep) en de duur. Die vermeld je samen met het gescreende taalniveau op ons formulier.

2. Dien je aanvraag in vóór de start van het taaltraject via Extranet, onze online inschrijvings- en indieningstool. 

We financieren immers taaltrajecten zolang er voldoende budget is. Je kan meer dan één taaltraject aanvragen, maar dien wel per traject een nieuwe aanvraag in.

Vergeet niet telkens:

  • de jongere als deelnemer toe te voegen in de aanvraag
  • het aanvraagformulier op te laden dat je hebt ingevuld met de taalopleider
  • de overeenkomst duaal leren of leren en werken die je met de jongere hebt afgesloten, op te laden als bewijs van het werkplekleren.

Om je te helpen bij het indienen van de aanvraag, vind je op het Extranet een handleiding.

3. Wacht op de goedkeuring van het vormingsfonds.

We laten je zo snel mogelijk weten of we het taaltraject al dan niet kunnen financieren. Pas daarna kan het traject starten.

Wat na afloop van het traject?

Na afloop van het traject mailt de taalopleider de aanwezigheidslijst en de factuur naar vormingen [at] vivosocialprofit.org.