Gratis taalondersteuning voor je anderstalige collega

Heb je een werknemer met beperkte taalvaardigheid Nederlands in dienst? Wil je hem versterken in de uitoefening van de job? Dan biedt onze gratis taalondersteuning voor jouw werknemer een oplossing.

Afbeelding
taalondersteuning

Een ervaren taalondersteuner op je werkvloer

Ervaren taalondersteuners uit de sector geven taalondersteuning op de werkvloer die ze afstemmen op het niveau van jouw werknemer en de noden in de werkomgeving. Zij ondersteunen hem zo in zijn dagelijkse werk. En aan zijn collega’s geven ze tips om hem te helpen met zijn Nederlands. De taalondersteuning vertrekt vanuit reële situaties op de werkvloer.

Ben je werkgever in de sector Kinderopvang, de sector van de Maatwerkbedrijven (de sociale en beschutte werkplaatsen), de Opvoedings -en huisvestingssector, de Socioculturele sector, de Vlaamse Welzijnssector of de Lokale Diensteneconomie? Dan betaal je als werkgever niets.

Per kalenderjaar kan een deelnemer 32 uur taalondersteuning krijgen. Dat kan individueel, in groep of via een combinatie. De begeleiding vindt plaats binnen de werkuren.

Alleen voor sociale werkplaatsen geldt daarnaast ook een maximum per werkplaats van 64 uren per kalenderjaar.

Hoe kan je hier gebruik van maken?

1. Contacteer een taalopleider uit onze lijst met aanbieders, die samengesteld is door de werkplekarchitecten.
Ben je een Maatwerkbedrijf? Dan kan je naast deze aanbieders ook kiezen voor LIGO.

De taalopleider maakt eerst een analyse van de werksituatie en de taalcontext. Daarna volgt een intakegesprek en een screening op taalniveau. Op basis van de analyse, de taalscreening en het gesprek stippelt hij een aangepast taaltraject uit voor de werknemer(s).

Je maakt samen met de taalopleider afspraken over de inhoud, de vorm (individueel of in groep) en de duur. Die vermeld je samen met het gescreende taalniveau op ons formulier.

2. Dien je aanvraag in vóór de start van het taaltraject via Extranet, onze online inschrijvings- en indieningstool. 

We financieren immers taaltrajecten zolang er voldoende budget is. Je kan meer dan één taaltraject aanvragen, maar dien wel per traject een nieuwe aanvraag in. Vergeet niet telkens de deelnemers op te geven en het formulier op te laden dat je hebt ingevuld met de taalopleider.

Om je te helpen bij het indienen van de aanvraag, vind je op het Extranet een handleiding.

3. Wacht op de goedkeuring van het vormingsfonds.

We laten je zo snel mogelijk weten of we het taaltraject al dan niet kunnen financieren. Pas daarna kan het traject starten.

Wat na afloop van het traject?

Na afloop van het traject mailt de taalopleider de aanwezigheids- of deelnemerslijst en de factuur naar vormingen [at] vivosocialprofit.org

Ben je een beschutte werkplaats? Dan wordt het bedrag van deze factuur afgerekend met je virtueel budget.