Bijtgedrag - IN COMPANY

Na deze vorming kan je:
- effectief en adequaat omgaan met bijtgedrag bij kinderen
- op een respectvolle en duidelijke manier dit gedrag bespreekbaar maken met ouders
- op een correcte en empathische manier omgaan met het kind dat slachtoffer is geworden van bijtgedrag
- bekwaam observeren en het verdere gedrag van het kind nauwlettend volgen
- probleemgedrag analyseren en gepast reageren
- een aanpak ontwikkelen en implementeren die wordt gedragen door de hele opvang, om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren voor alle betrokkenen.

Programma

In deze vorming richten we ons niet alleen op het herkennen van bijtgedrag, maar ook op hoe we hier op een constructieve manier mee kunnen omgaan, zowel naar het kind dat bijt, de ouders van dat kind, als naar het kind dat slachtoffer is en zijn ouders.

Hoe gaan we te werk? We nemen verschillende communicatie- en observatietechnieken onder de loep zodat je de juiste signalen kunt oppikken en begrijpen. Daarnaast bespreken we diverse beloningsmethodieken om positief gedrag te stimuleren en bijtgedrag te verminderen.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- theoretisch kader rond bijten en de problematieken hierrond
- casussen
- groepsbespreking
- opstellen van een kaart met 10 tips samen met de groep.

VOOR WIE
Medewerkers in de groepsopvang.

DUUR
1 dag

OVER DE LESGEVER
Sophie Van Antwerpen is ziekenhuisverpleegkundige en pediatrisch verpleegkundige met 23 jaar voltijdse werkervaring in de ziekenhuiswereld. Tevens leerkracht en opleidingscoördinator bij CVO LBC Berchem, richting personenzorg, kraamzorg en begeleider in de kinderopvang.

Kristien Nelen heeft een ruime ervaring als leerkracht binnen de opleiding begeleider in de kinderopvang en als verantwoordelijke van een kinderdagverblijf. Daarnaast heeft Kristien ook ervaring met het begeleiden van activiteiten als speelexpert.

Lorraine Fortes is psychologisch consulent en werkt als therapeut. Bovendien heeft ze ervaring als pedagogische begeleider binnen de kinderopvang. Ze heeft ervaring als opvoedingsconsulente en kan zowel processen van hulpverleners als ouders in kaart brengen.

CONTACTGEGEVENS
Tel: 0471 97 22 23
Mail: info@vzwdivers.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
In overleg met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 9 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 15 Opleider: DIVERS VZW
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang