ICOBA - Waarom roddelen zo hardnekkig is? Een aanpak vanuit het team - IN COMPANY

Met deze vorming krijg je een referentiekader om naar roddelen te kijken en ermee aan de slag te gaan. Het resultaat is kennis verbreden, maar ook aangrijpingspunten bieden om in deze organisatie met deze sterkten en blootgelegde pijnpunten aan de slag te gaan.
Na afloop heb je een beter zicht op het team-functioneren en de factoren die aan de basis liggen van het roddelen. Je kan een werkplan maken en uitvoeren op diverse lagen.

Programma

Je herkent wellicht de drama’s die door roddel veroorzaakt worden. Wie slachtoffer is durft hier vaak niet mee naar buiten komen, verliest het vertrouwen in zichzelf, in de collega’s… Het team raakt verdeeld, roddel ontaardt in een stevige conflictsituatie en een constructieve werksfeer is ver zoek. Misschien ondernam je al pogingen om wie roddelt hierover aan te spreken. Alleen: het fenomeen is meestal niet tot enkele personen terug te brengen. Het resultaat van je interventies is eerder beperkt of kortstondig.

Deze opleiding brengt diverse invalshoeken aan bod. Eerst bekijken we de meer voor de hand liggende interventies op individueel of team-niveau. We gaan inzoomen op de oorzaken van het fenomeen
en hieraan gekoppeld
• de kwaliteit van de onderlinge communicatie verbeteren
• (beter) leren feedback geven op het moment zelf
• transparanter zijn als leidinggevende
• mensen die roddelen op hun gedrag aanspreken
• …

Als dit onvoldoende blijkt te werken moeten we uitzoomen naar het bredere systemische geheel.

Elk individu hoort thuis in diverse systemen zoals familie, soort job, vriendenkring... Elk systeem, dus ook je team of organisatie kent zijn eigen wetmatigheden:
• de oorsprong en geschiedenis van het team werkt steeds door
• elk teamlid heeft recht op een plek
• er is steeds een ordening aanwezig
• mensen zijn onzichtbaar gebonden aan opgebouwde loyaliteiten
• de balans van geven en ontvangen kleurt alle activiteit
Dit brede kader en de juiste vragen die daarbij horen geven een andere blik op de gebeurtenissen in het team. Er is een bepaalde ’onderstroom’ van waaruit het roddelen ‘betekenis’ heeft.

Eens je dit geheel vat, kan je zowel met de bovenstroom als met de onderstroom aan de slag, met meer kans op een duurzame oplossing.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
Je wordt uitgenodigd om elk onderdeel van de opleiding meteen in te vullen en terug te koppelen naar de huidige situatie.

Het wordt een mix van opleiding en procesbegeleiding. De grote lijnen van de opleiding zijn uitgezet maar de invulling is afhankelijk van de noden van de groep.
We voegen oefeningen en korte cases toe naargelang de behoeften.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen
Je kan terugkomdagen aanvragen in halve of hele dagen = 1 dagdeel per halve dag

START EN EINDUUR
9u30 - 17u00

VOOR WIE
Iedereen die binnen de organisatie impact heeft op het gedrag van de medewerkers.
Voor de inzet van de denkwijzen en methodieken die je leert heb je een mandaat nodig om in te zetten in een team. Je bent formele en informele leidinggevenden, HRM, coördinator van een dienst…

OVER DE LESGEVER
Marina Van den Broeck is senior trainer in het domein van agressie en conflicten, zowel in de profit als de social profit sector.

De kennis van en jarenlange ervaring met opleidingen in andere domeinen zoals assertiviteit, geweldloze communicatie, feedback geven, omgaan met agressie, voeren van ontwikkelgesprekken, team en organisatieontwikkeling… maakt dat de gesprekken/feedback niet alleen over de pure aanpak van agressie of conflict gaat, maar ook over de bredere kadering of, waar nodig, herkadering van het verhaal bevat.

Ze is sterk in het uitpluizen van probleemsituaties vanuit diverse invalshoeken, en sterk in persoonlijke feedback geven tijdens oefeningen, rollenspelen… met veel respect voor de persoon.
Daarnaast heeft ze veel aandacht voor een veilige sfeer tijdens een opleiding waarin kan verteld, geoefend en gelachen worden.

Ze is lector communicatie aan de UCLL en docente conflicthantering aan de politieschool Brussel.

CONTACTGEGEVENS
Marina Van Van Den Broeck
Dalemhof 87
3000 Leuven
+32486288717
info@praxisnetwerk.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Een ruim lokaal zodat in kleinere groepjes of duo’s kan gewerkt worden
Een beamer en flap-over

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 14 Opleider: PraxisNetwerk
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector