Ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren - IN COMPANY

Na de vorming kan je:
- meer inzicht hebben in je eigen rol bij het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen
- vertrouwd zijn met het begrip 'zone van naaste ontwikkeling' en begrijpen hoe je kinderen kan uitdagen
- in staat zijn de autonomie en ondernemingszin van jongere kinderen te bevorderen
- in staat zijn interesses en talenten bij kinderen te herkennen en er passend op te reageren
- kritisch kunnen reflecteren op jouw eigen handelen en praktijk en in staat zijn jouw actiepunten te bepalen.

Programma

Bereid je voor op een meeslepende reis tussen de geboorte en 3 jaar, waar kinderen een wonderbaarlijk ontwikkelingstraject doormaken. Als begeleider bevind je je in de frontlinie, waar je dit avontuur samen met kinderen en ouders kunt beleven. Maar vergeet niet, je speelt hierin ook een cruciale rol: je bent de drijvende kracht die de ontwikkeling van kinderen in alle opzichten stimuleert en je past je handelen en aanbod aan op basis van hun behoeften en interesses.

Deze basisvorming gaat niet diep in op de verschillende ontwikkelingsdomeinen en fases bij kinderen. In plaats daarvan concentreren we ons op wat jij als begeleider kunt betekenen.

In sessie 1 gaan we in op jouw rol als begeleider en verkennen we het concept van de 'zone van naaste ontwikkeling'.

Sessie 2 richt zich op het creëren van ruimte voor de autonomie en ondernemingszin van kinderen.

Sessie 3 zoomt in op hoe je talenten kunt ontdekken en kunt inspelen op de eigenheid en interesses van de kinderen.

Deze online vorming is allesbehalve passief. Het is een interactieve ervaring, gericht op het delen van kennis en ervaringen met andere deelnemers. Dit betekent dat we actief jouw bijdragen verwachten via chat en microfoon. Je wordt uitgedaagd om voorbeelden uit je eigen praktijk te delen, standpunten en vragen te bespreken in zowel grote groepen als kleine gespreksgroepjes. Jouw input en vragen sturen mee de inhoud van deze vorming. Kortom, we gaan samen op ontdekkingsreis en leren van elkaar!

WERKVORM EN METHODIEKEN
In deze online reeks gebruiken we verschillende interactieve en activerende werkvormen: stellingen/polls, uitwisselen over vragen en eigen voorbeeld in de breakout rooms, bespreken van voorbeelden en videofragmenten, toepassingsoefeningen in kleine groepjes via breakout rooms, brainstormen, casusbespreking, opdrachten tussendoor in de eigen praktijk met nabespreking. Een presentatie met toelichting en veel beeldmateriaal vormt de rode draad.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar

DUUR
4.5u

OVER DE LESGEVER
Inne Hemeryck studeerde pedagogie van het jonge kind aan de Arteveldehogeschool en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvangvoorzieningen over diverse pedagogische thema’s.

Annelies Roelandt studeerde pedagogische wetenschappen en sociaal werk aan de Universiteit Gent en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvangvoorzieningen over diverse pedagogische thema’s.

CONTACTGEGEVENS
Timothy Verhulst
Tel: 09 232 47 36
Mail: info@vcok.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: VCOK
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang