Wachtmomenten in de kinderopvang - IN COMPANY

Na deze vorming kan je:
- de organisatie van de opvangdag vanuit het perspectief van kinderen evalueren
- de concepten ‘welbevinden’, ‘betrokkenheid’, ‘geïntegreerde ontplooiingskansen’ en ‘ervaringsgebieden’ (pedagogisch raamwerk en MeMoQ) toepassen op jouw eigen praktijk.
- een analyses van sterktes en uitdagingen in jouw eigen praktijk maken
- een actieplan maken.

Programma

Ervaar een dag in de kinderopvang door de ogen van kinderen!

Deze workshop biedt je de mogelijkheid om een dag in de kinderopvang vanuit het perspectief van kinderen te bekijken. We richten ons specifiek op momenten van wachten en overgangen. Hoe ervaren zowel jij als de kinderen deze momenten? Wat houdt ‘wachten’ eigenlijk in? Hoe kun je als begeleider de kansen benutten om van elk moment een waardevol moment te maken? Hoe kun je bijvoorbeeld momenten voor of na het eten verrijken? Hoe zorg je voor een gevarieerd spelaanbod gedurende de hele dag, zelfs vlak voor sluitingstijd?

In deze workshop ga je praktisch aan de slag: je analyseert je eigen werkwijze, deelt inzichten, verzamelt ideeën en maakt concrete plannen.

We leggen ook de link met het pedagogisch raamwerk en dimensies 1, 2, 4 en 5 van het zelfevaluatie-instrument MeMoQ.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Afwisseling tussen presentatie van ideeën en praktijkvoorbeelden, leergesprekken uitwisseling, inlevings- en ervaringsoefeningen, casusbespreking en groepswerk.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang 0-3 jaar.

DUUR
Een halve dag

OVER DE LESGEVER
Birgit De Boevere studeerde pedagogie van het jonge kind aan de Arteveldehogeschool en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvanginitiatieven over diverse pedagogische thema’s.

CONTACTGEGEVENS
Timothy Verhulst
Tel: 09 232 47 36
Mail: info@vcok.be

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 3 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: VCOK
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Sector(en):
Kinderopvang