Kinderspel: Aanbod en activiteiten vanuit kinderperspectief

Na deze vorming heb je:
- een diepgaand begrip van wat een stimulerende spelomgeving is, inclusief de essentiële elementen die nodig zijn om kinderen te ondersteunen in hun spel
- de capaciteit om een gevarieerd activiteitenaanbod te creëren dat zich richt op het proces van spelen, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen
- inzicht in de diverse rollen die jij als begeleider kan aannemen, zowel tijdens vrij spel als bij het begeleiden van gestuurde activiteiten, met het doel een positieve en stimulerende spelomgeving te faciliteren
- volop inspiratie om je omgeving en activiteitenaanbod aan te passen en af te stemmen op de specifieke behoeften en interesses van de kinderen die je begeleidt.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 04 juni 2024 09:30 - 16:00 Hof van Watervliet Oude Burg 27 Brugge

Programma

Dompel jezelf onder in het boeiende rijk van kinderspel.

Tijdens deze workshop gaan we actief aan de slag en ontrafelen we de geheimen van het spel bij kinderen. We verkennen en ontdekken welke veranderingen nodig zijn om het spel van kinderen naar een hoger niveau te tillen. We reiken concrete tools aan om jouw aanbod, inclusief de omgeving en activiteiten, volledig af te stemmen op de behoeften, interesses en noden van de kinderen.

In de namiddag stappen we letterlijk tussen de materialen en ontdekken we samen de schijnbaar eindeloze mogelijkheden van spelen. Bereid je voor om geïnspireerd naar huis te gaan, boordevol nieuwe ideeën en inzichten om zelf enthousiast mee aan de slag te gaan. Spelplezier gegarandeerd.

WERKVORM EN METHODIEKEN
We vertrekken steeds vanuit een theoretisch kader dat aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden en foto’s tastbaar wordt gemaakt voor de deelnemers. Aan de hand van verschillende reflectieopdrachten en oefeningen dagen we jou uit om jouw eigen ruimte, activiteitenaanbod en begeleidersstijl kritisch onder de loep te nemen.
In deelteams bedenk je samen hoe een rijk aanbod er kan uitzien aan de hand van de vier ervaringsgebieden. We voorzien ruimte voor uitwisseling en het leren en inspireren van elkaar. We duiken ook letterlijk in de materialen om zelf verschillende spelmogelijkheden en activiteiten te ontdekken.

DUUR
1 dag

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar, leidinggevenden en coaches groeps- en gezinsopvang 0-3 jaar.

OVER DE LESGEVER
Laura Van de Voorde is pedagogisch coach en vormingsmedewerker bij CEGO vzw.
‘Aangezien ik zelf jaren in de kinderopvang heb gewerkt als kinderbegeleider maar ook als pedagogisch ondersteuner heb ik een realistisch beeld van hoe het er in de praktijk aan toegaat. Tijdens het geven van een vorming komt deze ervaring zeker van pas! De vele praktijkvoorbeelden maken het zeer herkenbaar en toepasbaar.’

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 04 jun 2024 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs CEGO
Code vorming: 331-24KS1 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang