Focus op baby's - ONLINE

Na deze vorming kan je:
- een beter begrip hebben van de leef- en ervaringswereld van baby's
- weten wat belangrijk is in pedagogisch handelen ten aanzien van baby's
- extra inzichten en inspiratie hebben opgedaan om baby's te ondersteunen in hun ontwikkeling op verschillende gebieden
- de verschillende momenten gedurende de dag (onthaal, spel, verzorging, enz.) vanuit het perspectief van een baby bekijken en begrijpen hoe deze in jouw eigen praktijk zijn georganiseerd
- actiepunten formuleren voor jouw eigen praktijk op basis van reflectie over je eigen handelen en aanbod ten aanzien van baby's.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 25 april 2024 09:30 - 12:30 Online - -
do 16 mei 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Bij baby's gaat er veel tijd naar zorgtaken en slaap, maar er zijn talloze kansen om hun ontwikkeling en interactie te ondersteunen, zelfs tijdens deze momenten. In deze vorming richten we ons op pedagogisch werken met baby's in de kinderopvang en behandelen we alle aspecten van deze belangrijke taak.

Wat kun je verwachten:
- Leer hoe je gerichte aandacht kunt schenken en de ontwikkeling van een baby kunt ondersteunen tijdens verzorgingsmomenten.
- Ontdek hoe je deze momenten speels en interactief kunt maken voor de baby.
- Begrijp de behoeften van baby's gedurende verschillende momenten van de dag en leer welke prikkels interessant voor hen zijn.
- Verken methoden om met baby's in dialoog te gaan en het onderlinge contact tussen baby's te stimuleren.

Deze vorming is praktijkgericht en biedt ruimte voor ervaringsuitwisseling, oefeningen en discussies aan de hand van casussen en filmpjes.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Er is veel ruimte voor ervaringsuitwisseling en doe- en reflectieopdrachten, vaak in kleine groepjes. Er is bespreking van casussen en filmpjes. Er is ook een presentatie van inzichten en voorbeelden via een PowerPoint presentaties en leergesprekken.

Er is ook een online variant via een Zoomsessie met presentatie en voorbeelden en veel ruimte voor opdrachten, uitwisseling en reflectie in kleinere breakout rooms.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar.

OVER DE LESGEVER
Anne-Sophie Dhaenens studeerde pedagogie van het jonge kind aan de Arteveldehogeschool in Gent. Als pedagogisch coach en taalondersteuner geeft zij vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 25 apr 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 2 dagen Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24FB1-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang