De cirkel van veiligheid (0-3 jaar)

Na deze vorming kan je:
- een diepgaand inzicht verkrijgen in de behoeften van kinderen op het gebied van veiligheid, geborgenheid en hechting
- signalen herkennen die kinderen uitzenden wanneer ze zich onveilig voelen en in staat zijn hierop gepast te reageren
- je bewust zijn van je eigen opvoedingsstijl en in staat zijn deze aan te passen om zo beter aan te sluiten bij de behoeften van het kind
- effectief omgaan met je eigen emoties en stress, zodat deze geen negatieve invloed hebben op de relatie met het kind en ze een veilige en ondersteunende omgeving kunnen bieden.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 04 juni 2024 09:30 - 16:00 Scoutshuis HOPPER Wilrijkstraat 45 Antwerpen

Programma

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op stress. Het is van cruciaal belang om hier gepast op te reageren. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met ongepast gedrag? Hoe zorg je ervoor dat je eigen veiligheid en grenzen worden gerespecteerd? En hoe interpreteer je de signalen die deze kinderen uitzenden?

In deze vorming gaan we in op deze essentiële vragen. We bieden je de tools en inzichten die je nodig hebt om kinderen te ondersteunen die mogelijk stressvolle thuissituaties ervaren.

Soms komen jonge kinderen 's ochtends al naar de opvang met een emmertje vol zorgen en spanningen. Deze kinderen kunnen te maken hebben met complexe thuissituaties waarin ouders jongleren met tal van problemen, zoals werk, opvoeding en financiële stress. Soms brengen ze deze stress mee naar de opvang en uiten ze die wanneer ze zich veilig voelen.

Je leert effectieve manieren om deze kinderen te ondersteunen, begrijpt hoe je stress bij hen kunt verminderen en hen kunt helpen om positief gedrag te ontwikkelen. Daarnaast leren we hoe je jezelf kunt beschermen en je eigen grenzen kunt bewaken tijdens het omgaan met deze uitdagende situaties.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- window of tolerance
- de hecthtingstheori van Bowlby
- positief taalgebruik en zelfvertrouwen bij kinderen
- gebruik van de ‘cirkel van veiligheid’
- bekijken van filmmateriaal
- eigen casussen bespreken
- oefenen met eigen voorbeelden.

Duur
1 dag

VOOR WIE
Kinderbegeleiders in groepsopvang 0-3 jaar

OVER DE LESGEVER
Ine Van Poyer
Als pedagoog deed ik 12 jaar ervaring op in de jeugdhulpverlening, zowel bij gezinnen als bij kinderen met gedragsproblemen. Het leerde me te kijken naar al die afzonderlijke kinderen en gezinnen met een verbindende - niet-oordelende - bril. Want elk kind, elk gezin is anders en dat maakt het heel interessant!
Je mag een ervaringsgerichte opleiding verwachten. Geen ellenlange Powerpoint, maar oefeningen en toepassingen om de theorie te ervaren en alles sneller onder de knie te krijgen. En daarbij is een spelelement nooit ver te zoeken.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 04 jun 2024 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: De Gestreepte Giraf
Code vorming: 331-24CV1 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang