Kindgericht en ervaringsgericht spel in de buitenschoolse kinderopvang

Na deze vorming kan je:
- hoeken op een verrijkende manier inrichten en gericht werken met behulp van de talrijke tips en inzichten die zijn aangeleerd
- het spel van kinderen op een stimulerende wijze begeleiden, waarbij je de aangereikte methodes en technieken effectief kan toepassen
- op een speelse manier de sociale vaardigheden van kinderen vergroten, met de vaardigheden die tijdens de vorming zijn aangeleerd
- diepgaand reflecteren op de diverse vormen van spel en activiteiten die plaatsvinden in de kinderopvang, met de verworven kennis als leidraad.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 05 december 2024 09:30 - 16:00 Scoutshuis HOPPER Wilrijkstraat 45 Antwerpen

Programma

In onze benadering van spel, onderscheiden we drie essentiële vormen: vrij spel, begeleid spel en geleid spel.

Vrij spel met uitdagingen
We geloven sterk in de kracht van vrij spel. Om ervoor te zorgen dat vrij spel blijft inspireren, creëren we speelplekken vol prikkelende uitdagingen en introduceren we voortdurend nieuw materiaal. Op die manier stemmen we nauwgezet af op wat kinderen nodig hebben om hun spel te verdiepen.

Actieve deelname
Soms stappen we zelf in de hoeken om actief deel te nemen aan het spel. We geven vorm aan rollen - "Als jij de mama bent, ben ik het hondje" - en introduceren op het juiste moment nieuwe impulsen. Dit stimuleert kinderen om het spel te herhalen en zich verder te ontwikkelen.

Begeleid spel
Er zijn momenten waarop we bewust aan begeleid spel doen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat we spelregels introduceren om het spel duidelijker en boeiender te maken, of dat we specifieke materialen aanreiken voor bepaalde activiteiten.

Onze aanpak draait om het wekken van de nieuwsgierigheid van kinderen en het bevorderen van hun trots op de creatieve inspanningen die ze leveren in hun spel.

WERKVORM EN METHODIEKEN
- We gaan in filmpjes het spel van kinderen observeren.
- We bespreken de ervaringen van de begeleiders en reflecteren over hun werk in de opvang.
- We spelen spelletjes om kinderen spelgericht te leren omgaan met winnen en verliezen, met ivoegen en meespelen in een spel.

DUUR
1 dag

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 6-12 jaar

OVER DE LESGEVER
Lies Ledegen is kindertherapeute en vormingswerker, sinds 2003 werkzaam in eigen praktijk Kroost te Heist-op-den-Berg.
Voorheen was ze kleuterleidster en zorgleerkracht in het Freinetonderwijs. Ze werkt voor diverse nascholingsdiensten.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 05 dec 2024 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: KROOST
Code vorming: 331-24KE1 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang