Kinderen met karakter … laat maar komen!

Na deze vorming kan je:
- inzicht krijgen in emoties van kinderen, inclusief het herkennen van verschillende emoties en begrijpen waarom emoties van cruciaal belang zijn in de ontwikkeling van kinderen
- het moeilijke gedrag van kinderen in de context van hun sociaal-emotionele ontwikkeling plaatsen, zodat je een diepgaander begrip hebt van de oorzaken en achtergronden van dit gedrag
- professioneel op een effectieve, responsieve en sensitieve manier reageren op moeilijk gedrag, met als doel positieve en constructieve veranderingen te bevorderen in de ontwikkeling en het welzijn van het kind
- jouw persoonlijke gevoelens en reacties ten opzichte van 'karakterkinderen' herkennen en erkennen en deze gevoeligheid gebruiken als een sterke troef in de omgang met deze specifieke groep kinderen, met als resultaat meer empathie en doelgerichter handelen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
di 10 september 2024 09:30 - 16:00 Clemenspoort vzw Overwale 3/1 Gent

Programma

We gaan grondig in op de intrigerende wereld van 'karakterkinderen'. We draaien elke steen om in onze zoektocht naar de diepere behoeften die schuilgaan achter hun emoties en gedrag, hoe onconventioneel dat gedrag soms ook lijkt. Maar we gaan nog een stap verder en duiken in de impact van het brein op die emoties en karaktervorming. We testen een scala aan methodieken om kinderen stap voor stap te begeleiden naar gezond emotioneel gedrag, altijd rekening houdend met hun ontwikkelingsfase.

We onderzoeken de verschillende factoren die intense emoties kunnen uitlokken. We gaan aan de slag met krachtige technieken om die emoties te temmen, maar we zijn net zo geïnteresseerd in de verborgen kwaliteiten die schuilgaan achter uitdagend gedrag bij kinderen, en hoe we die kunnen doen floreren.

Ben je geconfronteerd met overprikkeling in je groep? Of heb je enkele kinderen met opmerkelijk gedrag? Geen zorgen, we delen methoden om een serene groepsdynamiek te creëren. En ja, we nemen ouders graag mee in dit proces, zodat de samenwerking optimaal verloopt.

De rode draad doorheen onze vorming? Jouw eigen gevoel. Hoe voel jij je in de omgang met deze 'karakterkinderen'? Het is cruciaal om te begrijpen hoe jouw emoties van invloed zijn op je interacties met hen.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Het is een zeer interactieve vorming waarbij we theorie en praktijk afwisselen.Aan de hand van verschillende voorbeelden, oefeningen, uitwisselingen of nadenkvragen wordt de leerstof naar de praktijk vertaald.
We maken gebruik van de casussen van de deelnemers.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-12 jaar en leidinggevenden en pedagogisch coaches gezins- en groepsopvang 0-12 jaar.

OVER DE LESGEVER
Lieve Sweere heeft ervaring als kleuterleidster, zorgleerkracht en is intussen ondersteuner in het onderwijs.
Als ondersteuner werkt ze regelmatig met ‘karakterkinderen’ die bijzondere noden hebben en die dit laten zien in hun gedrag.
Lieve heeft ook meerdere opleidingen gedaan rond emoties en coaching van kinderen. Haar grootste interesse gaat naar het gedrag, de emoties en hoe we deze kunnen interpreteren en reguleren.

Ine Vromant is reeds meer dan 15 jaar aan de slag binnen de sociale sector, waarvan 8 jaar als leidinggevende. Hierdoor heeft ze heel wat ervaring opgedaan in het contextueel werken en omgaan met moeilijkere familieleden. Naasr een ruime praktijkervaring heeft ze ook een grote bagage aan theoretische kennis vanuit verschillende opleidingen, nl. sociaal werk, gezinswetenschappen, arbeids- en organisatiepsychologie en stress- en burnoutcoaching.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 10 sep 2024 | 09:30 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: OMVORMING
Code vorming: 331-24KK2 Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang