Psychoses bij mensen met een verstandelijke beperking

Na deze vorming zal je:
- een beter begrip hebben van de diagnostische criteria voor psychoses, wat zal helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
- inzicht hebben in specifieke aspecten van psychotische stoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme, waardoor je beter voorbereid bent op de complexe interactie tussen deze aandoeningen.
- concrete handvatten en tools hebben om effectief te kunnen werken met cliënten die zowel een verstandelijke beperking als psychotische symptomen hebben. Deze kunnen worden toegepast in de begeleiding en behandeling van deze cliënten.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 18 april 2024 09:00 - 16:00 CC Hasselt Kunstlaan 5 Hasselt

Programma

Omdat de symptomen van psychotische stoornissen minder duidelijk zijn bij personen met een verstandelijke beperking, is het niet altijd even duidelijk om de juiste diagnose te stellen.

In deze vorming vergroot je je kennis van diagnostische criteria voor psychoses bij mensen met een normale begaafdheid. Vervolgens behandelen we specifieke bio-psycho-sociale aspecten en ontwikkelingsaspecten bij mensen met een verstandelijke beperking.

Je komt te weten hoe je vervolgens met die informatie omgaat. Mogen mensen aan activiteiten deelnemen? Verplicht je hen te rusten? Of helpt enkel medicatie?

WERKVORMEN EN METHODIEK
- doceertechniek aan de hand van onder andere PowerPoint
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- zelf ervaren
- casusbesprekingen
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- procesanalyse en evaluatie.

OVER DE LESGEVER
Els Ronsse studeerde in 1995 af in de klinische psychologie (UGent) en volgde daarnaast ook nog een integratieve psychotherapieopleiding. Ze werkte 15 jaar als orthoagoog bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme en opende daarnaast in 2000 een eigen praktijk gericht op mensen met autisme en een normale begaafdheid.

Naast haar werk als psychologe is ze werkzaam als lid van de Vlaamse regiegroep Sen-Eo en is ze ook actief betrokken bij de ACTrajecten georganiseerd door Autisme Centraal.

Els biedt naast individuele begeleiding ook auti-coaching ook supervisie en vorming aan rond thema’s die met autisme en/of verstandelijke beperking te maken hebben.

VOOR WIE
Orthopedagogen, begeleiders, psychologen, hulpverleners, begeleiders van hulpvragers … van alle leeftijden.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 18 apr 2024 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: PsySense
Code vorming: 319-24PV1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Omgaan met specifieke zorgvragers Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector