Hulp bij het uitwerken van een non-discriminatie beleid

Gerichte insteken, een kritische blik of dat extra duwtje in de rug bij de uitwerking van je non-discriminatiebeleid. Welke externe partner kan je helpen?

Een organisatie krijgt hulp bij het uitwerken van een non-discriminatie beleid

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia is bevoegd voor het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van gelijke kansen voor alle burgers. Je kan er in alle vertrouwelijkheid discriminatie melden. Unia ondersteunt eveneens initiatieven rond diversiteit en non-discriminatie in jouw organisatie zoals training, begeleiding van een werkgroep diversiteit, advies voor interne en externe communicatie en hulp bij het uitwerken van een actieplan.

Ook de gratis online toepassing eDiv raden we zeker aan. Je kan er:

  • kennismaken met de wetgeving rond antidiscriminatie
  • een opleiding over de wetgeving rond antidiscriminatie volgen
  • een databank met concrete cases van reële situaties op de werkvloer raadplegen.

Zoals de naam doet vermoeden kan je bij het Agentschap Integratie en Inburgering vooral terecht voor informatie en begeleiding m.b.t. de thema’s integratie, inburgering en oriëntering naar taallessen Nederlands.

Hun aanbod omvat eveneens vorming op maat van organisaties, bijvoorbeeld over omgaan met diversiteit op de werkvloer en effectief reageren op discriminerende uitspraken.

Amal en Atlas bieden een gelijkaardige ondersteuning als het Agentschap Integratie en Inburgering, maar dan specifiek voor respectievelijk de stad Gent en de stad Antwerpen.

Het Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen wil de gelijkheid van vrouwen en mannen beschermen en bevorderen. Je kan er dan ook terecht met al je vragen over de wetgeving of discriminatie op basis van geslacht, zwangerschap en gender. Deze federale overheidsinstelling ondersteunt eveneens projecten die bijdragen tot gendergelijkheid.

Check eens bij jouw (sectorale) vakbond hoe ze jou met de uitbouw van het non-discriminatiebeleid kunnen helpen en welk materiaal ze hieromtrent ter beschikking hebben.

Ook de sectorale werkgeversfederaties bieden hun leden ondersteunings-, onderzoeks- en bijstandsdiensten. Verken wat hun dienstverlening omvat m.b.t. het thema non-discriminatie.