Leer cultuursensitief handelen met de e-modules van Ziedet?

Wil jij je verdiepen in hoe om te gaan met gevoelige situaties op de werkvloer, met speciale aandacht voor cultuursensitieve zorg?

Dan is ‘Ziedet?’ op jouw maat gemaakt! Verken de 6 leermodules op het leerlabo van VIVO en FeBi.

illustratie uit 'Ziedet?'

Je hebt gekozen voor een beroep waarbij je veel in contact komt met mensen uit verschillende culturen. Om jou, als (toekomstige) hulpverlener, hierbij te ondersteunen, ontwikkelden we Ziedet?, een pakket met e-learnings over culturele diversiteit in de zorg- en welzijnssector.

De modules van Ziedet? leren je kijken door verschillende brillen: jouw standpunt én dat van anderen. Dankzij kleine opdrachten en dialoogtips kan je er meteen mee aan de slag. En dat volledig anoniem.

Je vindt de 6 leermodules op het leerlabo van VIVO en FeBi. Kies er de module(s) met het thema dat het best aansluit bij jouw vragen of situatie:

  • Omgaan met discriminerende en racistische uitspraken (casus in een kinderdagverblijf)
  • Omgaan met discriminerend en racistisch handelen (casus bij een cliënt thuis)
  • Omgaan met een niet-oké gevoel (casus bij een cliënt thuis; perspectief leidinggevende)
  • Omgaan met taaldrempels (casus in een woonzorgcentrum)
  • Omgaan met overtuigingen en gewoontes (casus in een ziekenhuis)
  • Omgaan met ethische kwesties bij levenseinde (casus over palliatieve sedatie)

Ziedet? volg je op het leerlabo van VIVO en FeBi. Met een persoonlijke login krijg je er toegang tot de leer-afdeling op jouw maat! Daarom vragen we bij je registratie voor welke sector je werkt. De sectorbeschrijvingen hieronder helpen je op weg:

 

BEROEP / FUNCTIE

 LEERLABO
 Ben jij een opleider of iemand die zich voorbereidt op een job in de social-profitsector?
 

 

Ga naar onderwijs.leerlabo.be
 Werk jij als zorgkundige of logistiek medewerker binnen de thuiszorg (pc 318.02)?
 

 

Ga naar gezinszorg.leerlabo.be
 
 Bied jij zorg, begeleiding en ondersteuning aan kinderen, personen met een handicap, jongeren, ouderen en/of gezinnen? Dan werk je voor de Vlaamse opvoedings- en huisvestingsinstellingen (pc319.01).
 

 

Ga naar vohi.leerlabo.be
 
 Werk jij in een beschutte of sociale werkplaats (pc327.01)?
 

 

Ga naar maatwerk.leerlabo.be
 
 Doe jij sociaal-cultureel werk in een centrum met een brede waaier van (re)creatieve, culturele, educatieve en/of maatschappelijk georganiseerde activiteiten (pc329.01)?
 

 

Ga naar scw.leerlabo.be
 
 Werk jij in een woonzorgcentrum voor bejaarden, een rusthuis, een rust- en verzorgingstehuis, een dagverzorgingscentrum of een centrum voor kortverblijf (pc330.01)?
 

 

Ga naar ouderenzorg.leerlabo.be
 
 Werk jij in een ziekenhuis (pc330.01.01)?
 

 

Ga naar ziekenhuizen.leerlabo.be
 
 Werk jij als verpleegkundige in de thuiszorg of ben je werkzaam in een autonoom revalidatiecentrum (pc330.01.03, pc330.01.04)?
 

 

Ga naar thuisverpleging.leerlabo.be
 
 Werk jij in een wijkgezondheidscentrum, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, een medisch labo, een polikliniek, een kabinet van artsen en/of paramedici, …? Dan werk jij voor de sector van de gezondheidsinstellingen en –diensten (pc330.01.02/04/05).
 

 

Ga naar gid.leerlabo.be
 
 Werk jij in de kinderopvang of gezinsopvang, de centra voor geestelijke gezondheidszorg, of een centrum voor preventie of gezondheidspromotie, deel uitmakend van de Vlaamse gezondheidsinstellingen en -diensten (pc331)?
 

 

Ga naar pc331.leerlabo.be
 
 Werk jij in één van de aanvullende organisaties uit de non-profit, bv. een ziekenfonds, een internationale of privéschool, een syndicale of beroepsorganisatie, een pensioenkas, etc. (pc337)?
 

 

Ga naar pc337.leerlabo.be
 
 Doe jij werkervaring op in een lokale dienst en ben je zo mee van betekenis voor je buurt? Dan werk jij voor de lokale diensteneconomie.
 

 

Ga naar lde.leerlabo.be
 

 

Toch nog twijfels? Ook op je loonbrief staat het getal dat duidt voor welke sector je werkt.

De weg naar je afdeling gevonden? Bekijk dan hier hoe je jouw login aanmaakt.

Veel leerplezier!