Warme contacten met ouders - IN COMPANY

Na de vorming heb je:
- inzichten over hoe je van bij de start kan inzetten op een stevige basis voor een vertrouwensrelatie
- inzichten over hoe je een vertrouwensrelatie kan opbouwen en onderhouden met alle ouders
- inspiratie om jouw dagelijkse gesprekken te versterken
- een kritische kijk op jouw eigen contacten en samenwerking met ouders en kan je die in vraag stellen
- inzichten over hoe je kan kijken naar vragen en bedenkingen van ouders
- geleerd om verbindend te communiceren met ouders
- een beter inzicht in bepaalde vragen/wensen van ouders door aan te slag te gaan met ervaringsreconstructie.

Programma

Als kinderbegeleider werk je niet alleen met kinderen, maar ook met hun ouders. Samen dragen jullie de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen en dat vereist samenwerking. Een goede relatie met ouders heeft automatisch een positieve invloed op de kinderen en jouw opvang. Genoeg reden om hierin te investeren!

Tijdens deze vorming bekijken we verschillende aspecten:
- hoe kun je vanaf het allereerste contact werken aan een warme relatie met ouders?
- wat zijn de sterke punten en groeimogelijkheden in jouw contactmomenten?
-hoe kun je lastige boodschappen op een respectvolle manier overbrengen?

We zullen ook verkennen wat een ervaringsgerichte benadering inhoudt in het omgaan met vragen en zorgen van ouders en hoe je hier constructief mee kunt omgaan.

Samen zullen we ontdekken hoe je kunt streven naar een warme relatie met elke ouder.

WERKVORM EN METHODIEKEN
We vertrekken vanuit een theoretisch kader. Aan de hand van reflectieoefeningen en opdrachten (rollenspel, stellingen, casusbespreking) dagen we je uit om jouw eigen handelen en werking met ouders kritisch onder de loep te nemen. We gaan aan de slag met de ervaringsreconstructie om gedragingen, vragen en/of bedenkingen van ouders beter te begrijpen. Daarnaast oefenen we heel concreet de principes van het 'verbindend communiceren'.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden en pedagogisch coaches gezins- en groepsopvang 0-3 jaar

DUUR
1 dag

OVER DE LESGEVER
Als pedagogisch- en vormingsmedewerker vindt Niels het belangrijk dat de stem van kinderen, jong en ouder, vertegenwoordigd wordt. Niels genoot een opleiding tot pedagogisch coach in combinatie met zijn werk als begeleider in de buitenschoolse opvang en kinderopvang. Tijdens zijn ervaringen in het werkveld, trachtte hij de pedagogische kaders toe te passen in de praktijk. Hierdoor werd zijn nieuwsgierigheid omtrent kinderrechten en betrokkenheid van kinderen in de werking aangewakkerd. Niels gelooft sterk in “het recht van kinderen op het hier en nu” (Korczak J., 1879- 1942) en het ervaringsgerichte gedachtengoed. Laat een kind een kind zijn, genieten van spelen en zie kinderen als een volwaardig persoon. Zijn passie in het werken met kinderen en leren van kinderen deelt hij dan ook graag tijdens coachingsmomenten en vormingen. Niels houdt van dialoog, heeft een rustige persoonlijkheid en is graag een luisterend oor.

CONTACTGEGEVENS
Tel: 016/32.57.40
Mail: cego@ppw.kuleuven.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 9 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 25 Opleider: Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs CEGO
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Interpersoonlijke communicatie Domein: Communicatie Sector(en):
Kinderopvang