Focus op peuters - ONLINE

Na deze vorming kan je:
- dieper inzicht hebben in de leef- en ervaringswereld van peuters
- weten wat belangrijk is in het pedagogisch handelen ten aanzien van peuters
- extra inzichten en inspiratie hebben opgedaan om peuters te ondersteunen in hun ontwikkeling op verschillende gebieden
- de verschillende momenten gedurende de dag (onthaal, spel, verzorging …) vanuit het perspectief van een peuter bekijken en begrijpen hoe deze in jouw eigen praktijk zijn georganiseerd
- kennis hebben gemaakt met goede praktijken voor een warme overgang van kinderopvang naar school
- actiepunten formuleren voor jouw eigen praktijk op basis van reflectie over je eigen handelen en aanbod ten aanzien van peuters.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 19 september 2024 09:30 - 12:30 Online - -
do 26 september 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Peuters groeien snel en worden binnenkort kleuters. Het is belangrijk om met hun unieke leefwereld en ervaringen rekening te houden bij het organiseren van activiteiten en momenten gedurende de dag. In deze vorming gaan we dieper in op de bijzondere behoeften en interesses van oudere peuters en onderzoeken we hoe we hen kunnen uitdagen en stimuleren.

Wat kun je verwachten:
- Begrijp de leef- en ervaringswereld van oudere peuters en hoe dit hun ontwikkeling beïnvloedt.
- Ontdek manieren om oudere peuters uit te dagen en te betrekken bij verschillende activiteiten gedurende de dag en op verschillende ervaringsgebieden.
- Leer hoe je hun zelfstandigheid kunt bevorderen en hen kunt voorbereiden op de overgang naar de kleuterschool.
- Krijg ideeën voor een leuk en passend aanbod dat oudere peuters enthousiast maakt zonder een te schoolse benadering.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Er is een afwisseling tussen denk- en doe-opdrachten, voorbeelden en filmfragmenten, bediscussiëren, veel ervaringsuitwisseling, presentatie en leergesprekken.

Deze online variant is via Zoomsessies waarbij er ook veel ruimte is voor uitwisseling, opdrachten en reflectie in kleinere groepjes via breakout rooms (naast een presentatie met veel voorbeelden).

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3j.

OVER DE LESGEVER
Inne Hemeryck studeerde Pedagogie van het Jonge Kind aan de Arteveldehogeschool en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvangvoorzieningen over diverse pedagogische thema’s.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 19 sep 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 2 dagen Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24FP2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Kinderopvang